Dünya

Trump'tan İran'a gözdağı: Yeni anlaşma, JCPOA'den kat kat iyi olacak!

ABD Başkanı Trump, İran ile imzalanacak yeni bir anlaşmanın JCPOA'den çok daha iyi olacağını belirterek, nükleer silah ihtimalini ortadan kaldıracağını ve küresel barışı garanti edeceğini söyledi. Medyayı da eleştirdi.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Trump'tan İran'a gözdağı: Yeni anlaşma, JCPOA'den kat kat iyi olacak!

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarla İran ile yürütülen diplomatik süreç ve nükleer anlaşma konusundaki tavrını sert bir dille ortaya koydu. Trump, selefleri Barack Obama ve Joe Biden döneminde imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nı (JCPOA) ABD güvenliği açısından 'yapılmış en kötü anlaşmalardan biri' olarak nitelendirerek, bunun İran'ı nükleer silaha giden garantili bir yola soktuğunu iddia etti.

YENİ ANLAŞMA ÇOK DAHA GÜÇLÜ OLACAK

Trump, kendi yönetimi altında İran ile imzalanacak yeni bir anlaşmanın, JCPOA'den 'çok daha iyi' olacağını vurguladı. Geçmiş yönetimin İran'a yaptığı yüz milyarlarca dolarlık ödemeleri ve uçaklarla taşınan nakit parayı eleştiren Trump, mevcut anlaşmanın devam etmesi durumunda Orta Doğu'daki ABD askeri üslerinin ve İsrail'in nükleer bir saldırı riskiyle karşı karşıya kalabileceğini savundu. Bu iddialarla, kendi döneminde iptal ettiği anlaşmanın ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne sermeyi amaçladı.

MEDYA TEPKİSİ VE YENİ ANLAŞMA ÇERÇEVESİ

Trump, ABD medyasını da eleştirerek, tehlikeli bulduğu eski anlaşmayı kasıtlı olarak gündemde tutmakla suçladı. Kendi yönetiminin ise üzerinde çalıştığı yeni anlaşmanın çerçevesini çizdi. Bu çerçevede, nükleer silah ihtimalinin tamamen ortadan kaldırılacağını belirten Trump, "Trump yönetimi altında bir anlaşma gerçekleşirse, bu sadece İsrail ve Orta Doğu için değil; Avrupa, Amerika ve diğer her yer için barış ve güvenliği garanti edecektir. Bu, tüm dünyanın gurur duyacağı bir şey olacak." değerlendirmesinde bulundu. Bu sözlerle, kendi döneminde varılacak bir anlaşmanın küresel barışa katkı sağlayacağı mesajını verdi.

Bu Yazıyı Paylaş