Türk Dünyasında Tarihi Buluşma: I. Uluslararası Bozkurt Sempozyumu İstanbul’da Yapıldı
İlteriş Vakfı Başkanı Kaptan Mustafa Can: “Bozkurt, Türk dünyasının binlerce yıllık hafızasında sadece bir sembol değil; bizi bir araya getiren kader ortaklığının adıdır.”

İlteriş Vakfı ve Türk Ocakları iş birliğiyle düzenlenen I. Uluslararası Türk Dünyasında Bozkurt Sempozyumu, 10 Aralık’ta başlayan ve 11 Aralık’ta sona eren programıyla İstanbul’da geniş bir katılımla gerçekleşti. Türk dünyasının farklı coğrafyalarından akademisyenler, yazarlar, fikir insanları ve kültürel temsilciler iki gün boyunca Bozkurt’un tarihsel ve kültürel yansımalarını masaya yatırdı.
Mustafa Can’dan Güçlü Mesaj: “Bozkurt, Türk Milleti’nin Yol Göstericisidir”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren İlteriş Vakfı Başkanı Kaptan Mustafa Can, Bozkurt’un Türk milletinin ortak hafızasındaki yerine vurgu yaparak şöyle konuştu:
“Bozkurt sadece bir efsane değildir; milletimizi karanlıktan aydınlığa çıkaran yol rehberidir. Türk dünyasının birliği, dirilişi ve istikbali bu sembolün işaret ettiği ortak ruhla mümkündür. Bozkurt, bugün de tıpkı bin yıl önce olduğu gibi bize yön gösteren kutlu bir işarettir.”

Zeybek’ten Tarih ve Kültür Değerlendirmesi
Etkinliğin önemli konuklarından biri olan ATA Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, Bozkurt’un “Türk milletinin yeniden doğuş iradesinin sembolü” olduğunu söyleyerek sempozyumun Türk dünyası açısından değerli bir bilimsel dayanışma zemini sunduğunu belirtti.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kuleyin konuşmasında, “İlteriş Vakfı’nı kutluyorum. Birinci Bozkurt Kurultayı, Türk medeniyetinin genetik kodlarının dünyaya duyurulmasıdır. Bozkurt ve bozkurt selamı bir partinin simgesi asla olamaz; bu, Türk dünyasının birbirini selamlamasının bir işaretidir. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’dan Tarihe Işık Tutan Sunum
Türk tarihi denince akla gelen en önemli isimlerden biri olan Prof. Dr. Ahmet Taşağıl da sempozyumun dikkat çeken akademisyenleri arasında yer aldı.
Taşağıl, Bozkurt’un Göktürklerden günümüze uzanan devlet geleneğindeki yerini, destanlar ve tarihî kaynaklar üzerinden anlatarak katılımcılara derinlikli bir perspektif sundu.
Katılımcılar, Prof. Taşağıl’ın sunumunu sempozyumun en kıymetli bölümlerinden biri olarak değerlendirdi.

51 Akademisyen – 51 Bildiri: Türk Dünyasının En Kapsamlı Bozkurt Çalışması
Toplam 51 akademisyen, iki gün boyunca 51 bildiri sundu.
Mitolojik kökenlerden kültürel hafızaya, devlet felsefesinden sosyolojik yansımalarına kadar geniş konular ele alındı.
Bildiriler Kitaplaştırıldı: Türk Dünyasına Kalıcı Bir Armağan
Sempozyumda sunulan tüm bildiriler, titiz bir editörlük sürecinin ardından Peon Kitap tarafından yayımlandı.
Peon Kitap Genel Yayın Yönetmeni Savaş Erman, kitabın Türk dünyası akademik literatüründe önemli bir boşluğu doldurduğunu belirterek:
“Bu eser, Bozkurt üzerine yapılmış en geniş kapsamlı akademik derleme niteliğini taşımaktadır. Türk dünyasına uzun yıllar boyunca başvuru kaynağı olacak bir eser kazandırdık.” ifadelerini kullandı.

Protokolden Yoğun Katılım
Sempozyuma;
Habererk imtiyaz sahibi İsmail Türk,
Çankırı Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Adem Can,
Orta Belediye Başkanı Ömer Bezci,
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kuleyn
gibi önemli isimler de katılarak destek sundu.
Plaket Töreni ile Sona Erdi
Tüm oturumların ardından akademisyenlere ve katkı sunan isimlere plaket takdim edildi.
Sempozyum, 11 Aralık’ta düzenlenen kapanış töreniyle resmî olarak sona erdi.
Organizatörler, Bozkurt Sempozyumu’nun gelecek yıllarda daha geniş uluslararası katılımla gerçekleştirileceğini duyurdu.

Sempozyum Bilgi Kutusu
Etkinlik: I. Uluslararası Türk Dünyasında Bozkurt Sempozyumu
Yer: Elite World Grand Otel – Maltepe / İstanbul
Tarih: 10–11 Aralık (Etkinlik 11 Aralık’ta sona erdi)
Katılım: 51 Akademisyen – 51 Bildiri
Düzenleyenler: İlteriş Vakfı & Türk Ocakları
Bildiriler Kitabı: Peon Kitap tarafından yayımlandı.






