Gündem

Türkçü Enver Paşa'nın Alman yaverinin namaz kıldığı videosu ortaya çıktı

Birinci Dünya Savaşı’nda Enver Paşa’nın yaverliğini yapan, İkinci Dünya Savaşı’nda ise Türkistan Lejyonu'na komuta eden Müslüman Alman subayı Harun el-Raşid’in namaz kıldığı görüntüler gündem oldu.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
1 dk Sesli Dinle 0

Wilhelm Hintersatz’ın Türk dünyasıyla tanışması Birinci Dünya Savaşı yıllarına dayanıyor. Osmanlı İmparatorluğu ile Almanya’nın müttefik olduğu bu dönemde Hintersatz, Enver Paşa’nın yaveri olarak görev yaptı. Bu süreçte Türklerin askeri disiplininden, adalet anlayışından ve kültürel değerlerinden derinden etkilendi.

Gördüğü muamele ve İslamiyet’in esasları üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda Müslüman olmaya karar veren Alman subayı, "Harun el-Raşid" ismini aldı. Bu ihtida hikayesi, Osmanlı-Alman ittifakının askeri boyuttan öte, kişisel dünyalarda nasıl bir kültürel miras bıraktığının en somut örneklerinden biri kabul ediliyor.

Harun el-Raşid, İkinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde Alman ordusunda (Wehrmacht) Albay (Standartenführer) rütbesiyle görev aldı. Ancak onu diğer Alman subaylarından ayıran en önemli özellik, Doğu Cephesi’nde Sovyetlere karşı savaşan ve Orta Asyalı Müslümanlardan oluşan Türkistan Lejyonlarını yönetmesiydi.

SS bünyesinde kurulan ve içinde Tatar, Özbek, Kazak gibi Türk topluluklarının bulunduğu birliklere komuta ederken, askerleriyle sadece askeri değil, manevi bir bağ da kurdu. Türkistanlı askerlerin namaz kılmasına, dini vecibelerini yerine getirmesine öncülük eden el-Raşid, orduda Müslüman askerlerin haklarını savunan bir figür olarak öne çıktı.

Türkistanlı Müslüman askerlerle birlikte önemli stratejik operasyonlara imza atan el-Raşid, Alman ordusu içindeki "Müslüman Albay" kimliğiyle tarihe geçti.

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş