Gündem

Türkiye'de tarımsal örgütlenme: 5 milyon çiftçi ziraat odalarına kayıtlı

Türkiye'de tarımsal örgütlenme, kooperatifler, birlikler ve ziraat odaları aracılığıyla geniş bir yapıya sahip. Toplamda 5 milyon 225 bin 151 çiftçi ziraat odalarına kayıtlı durumda.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Türkiye'de tarımsal örgütlenme: 5 milyon çiftçi ziraat odalarına kayıtlı

Türkiye'deki tarımsal örgütlenmenin yapısı ve kapsamı çeşitli kooperatifler, birlikler ve odalar aracılığıyla geniş bir yelpazeye yayılıyor.

KOOPERATİF YAPISI VE ORTAK SAYILARI

Kooperatiflerin alt dağılımına bakıldığında, 6 bin 364 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 652 bin 337 ortakla en büyük grubu oluşturuyor. Pancar Ekicileri Kooperatifleri ise 31 birimde 1 milyon 205 bin 282 ortak sayısıyla dikkat çekiyor. Tarımsal kalkınma, sulama, su ürünleri ve pancar ekicileri kooperatifleri ile bu kooperatiflerin üst kuruluşlarını içeren yapıda toplam 9 bin 442 kooperatif bulunuyor ve bu kooperatiflerdeki ortak sayısı 2 milyon 210 bin 710'a ulaşıyor.

BİRLİKLER VE ÜRETİCİ ÖRGÜTLENMESİ

Bu kooperatiflerin yanı sıra, 111 kooperatif bölge birliği ve 1 Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği olmak üzere toplam 112 kooperatif bölge birliği faaliyet gösteriyor. Bu birliklere 5 bin 236 adet kooperatif ortak. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu'na göre kurulan bin 623 tarım kredi kooperatifi, 851 bin 621 ortağıyla çiftçilere hizmet veriyor. Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu kapsamında kurulan 789 üretici birliği ise 249 bin 517 üyeye ulaşmış durumda ve bitkisel ürün, hayvansal ürün, su ürünleri ve organik ürünler gibi farklı alanlarda faaliyet gösteriyor.

ZİRAAT ODALARI VE GENEL ÇİFTÇİ KATILIMI

Tarım sektörü örgütlenmesinin en geniş tabanını ziraat odaları oluşturuyor. Türkiye genelinde 760 ziraat odasına kayıtlı çiftçi sayısı 5 milyon 225 bin 151 olarak belirlendi. Bu odaların tamamı Türkiye Ziraat Odaları Birliği çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında kurulan ıslah amaçlı hayvan yetiştirici birlikleri de 276 birimle faaliyet gösteriyor ve bu birliklerde toplam 572 bin 380 yetiştirici yer alıyor. En yüksek üye sayısına sahip birlikler arasında Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği (248 bin 943 üye) ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (241 bin 782 üye) öne çıkıyor. Bu geniş örgütlenmenin tarımsal üretimde verimlilik artışına katkı sunması bekleniyor.

Bakmadan Geçme

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş