Türkiye, kruvaziyer turizminde tarihi bir yükseliş yaşıyor: 1,5 milyon yolcu ağırlandı
Türkiye, 2025'in ilk 8 ayında 18 kruvaziyer limanında yaklaşık 1,5 milyon yolcuyu ağırlayarak kruvaziyer turizminde tarihi bir rekora imza attı. Sezon sonunda ise geçen yıla göre yüzde 130'luk bir artışla 600 bin yolcunun üzerinde bir rakama ulaşılması b

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin kruvaziyer turizminde rekor kırdığını duyurdu. 2025 yılının Ocak-Ağustos döneminde 18 limanda yaklaşık 1,5 milyon yolcu ağırlandı. Bu rakam, son 12 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

REKOR YOLCU SAYISI
Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'yi ana liman olarak seçen sefer sayısındaki artışın da önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Bu durum, yabancı turistlerin ülkede daha uzun süre kalması anlamına geliyor. Kruvaziyer turizminin, sadece turizm gelirlerini artırmakla kalmayıp, liman kentlerinin ekonomisine ve kültürel canlılığına da büyük katkı sağladığı belirtildi. Kuşadası ve İstanbul'un yanı sıra Çanakkale, Sinop, Trabzon, Samsun ve Marmaris gibi yeni rotaların da kruvaziyer gemileri için cazip uğrak noktaları haline geldiği ifade edildi. Galataport İstanbul'un da bu başarıya önemli katkı sağladığı vurgulandı.

YÜZDE 130'LUK ARTIŞ BEKLENTİSİ
2024 yılında 753 olan sefer sayısının, bu yıl yüzde 17 artışla 878'e ulaştığı açıklandı. Yolcu sayısı ise 2023'e göre yüzde 56, 2024'e göre yüzde 18 arttı. Sadece Ağustos ayında 357 bin 646 yolcu ile tarihin en yüksek aylık rekoru kırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın liman altyapılarının güçlendirilmesi ve yatırımlarındaki katkıları da teşekkür edildi. 'Türkiye Yüzyılı' vizyonuyla kruvaziyer turizmindeki yükselişin hız kesmeden devam edeceği belirtildi. Türkiye'nin, kruvaziyer turizminde artık sadece Akdeniz'in değil, dünyanın da en cazip destinasyonlarından biri haline geldiği vurgulandı.

TURİZM GELİRLERİNDE ARTIS
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çanakkale, Sinop, Trabzon, Samsun ve Marmaris'in kruvaziyer rotalarına dahil edilmesiyle liman kentlerinde turizm gelirlerinde önemli bir artış yaşandığı belirtildi. Yılın ilk 8 ayındaki veriler ışığında, sezon sonunda 600 bin yolcu hedefinin aşılması ve geçen yıla göre yüzde 130'luk bir artışın gerçekleşmesi öngörülüyor.
Bakmadan Geçme
Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, Ürdün heyetiyle görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali'de uzay limanı inşa edileceğini duyurdu
Türkiye, İtalya ile maça Polonyalı hakemle çıkacak
Türkiye’nin en sağlıklı illeri ortaya çıktı! Büyükşehirler geride kaldı
İkinci elde zirve belli oldu! En hızlı satılan 5 model açıklandı
Milli Savunma Bakanı Güler, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine vurgu yaptı
