Türkiye'nin dijital geleceği şekilleniyor: Türksat'ın dev veri merkezi temeli 22 Temmuz'da atılıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat'ın Gölbaşı'nda inşa edilecek yeni veri merkezinin temelinin 22 Temmuz'da atılacağını duyurdu. Bu dev tesis, Türkiye'nin dijital altyapısını güçlendirecek ve kritik verilerin güvenliği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin dijital altyapısını güçlendirecek devasa bir adımın yaklaştığını duyurdu. Türksat'ın Gölbaşı'nda inşa edilecek yeni veri merkezinin temel atma töreni, 22 Temmuz'da gerçekleştirilecek.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK VERİ MERKEZLERİNDEN BİRİ HAYATA GEÇİYOR
Bakan Uraloğlu, Ankara'da kurulacak Gölbaşı Veri Merkezi'nin, 'e-Devlet Kapısı' gibi kritik dijital hizmetlerin bel kemiğini oluşturacağını belirtti. Bu yeni tesis, Türkiye'nin hassas verilerini barındıran kurumların iş sürekliliğini garanti altına alırken, tüm veri ve bulut hizmeti ihtiyaçlarını yerli yazılımlarla karşılayacak. 35 bin 300 metrekarelik devasa bir alana yayılacak olan Gölbaşı Veri Merkezi, ülkenin en büyük veri merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA BİLE KESİNTİSİZ HİZMET VURGUSU
Tam 6 sistem salonu, 2 adet 20'şer kabinlik yüksek performans odası ve 6 bin 300 metrekarelik beyaz alanıyla dikkat çeken merkeze, 200 kişilik bir ofis çalışma alanı da entegre edilecek. Yapılacak yatırımla Türksat'ın mevcut veri merkezi kapasitesi, ilk aşamada 3 kat, ikinci aşamada ise 8 katın üzerinde artırılacak. 33 megavolt-amper kurulu güç kapasitesine sahip olacak tesis, enerji verimliliğinde LEED-Gold sertifikasına ve veri merkezi standartlarında Uptime Institute TIER-III ile TSE 50600 uyumluluğuna sahip olacak. Bu gelişmiş altyapı sayesinde yapay zeka, derin öğrenme, veri madenciliği gibi en ileri teknoloji uygulamaları için gerekli donanım sağlanacak. Böylece, Türkiye'nin en büyük kurum ve kuruluşları, olağanüstü durumlarda bile güvenli ve kesintisiz hizmet alabilecek. Hatta bu merkez, özellikle kamu hizmetleri için kullanılacak en büyük veri merkezi olma özelliğini de taşıyacak. Düşük karbon salımı ve yüksek enerji verimliliği hedeflenen bu proje, çevreye duyarlı bir tesisin de Türkiye'ye kazandırılması anlamına geliyor. Ayrıca, kamu kaynaklarının verimli kullanılması hedefleniyor. Türksat Veri Merkezi sayesinde, kamunun kendi bünyesinde ayrı ayrı sistem odaları kurma, mükerrer donanım yatırımları yapma ve bakım-işletim maliyetlerine katlanma ihtiyacı ortadan kalkacak. Tüm veri ve bulut hizmetleri tek bir çatı altında toplanarak, e-Devlet Kapısı'nı kuran ve işleten Türksat güvencesiyle en üst düzeyde korunacak.

Bakmadan Geçme
Bakan Kacır, veri merkezi gücünü 2030'a kadar 1 gigavata çıkaracak
İzmir'de yeni dijital veri merkezi hizmete açıldı
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Dijital dönüşümde Türkiye önemli bir aktör oldu
573 televizyon ve 215 radyo kanalı Türksat uydularına geçiş yaptı
573 Televizyon ve 215 Radyo Kanalı Yeni Nesil Uydulara Taşındı
Türkiye'nin uzaydaki gücü artıyor: Katar iş birliğiyle yeni nesil Türksat-Biruni uydusu geliyor
