Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Rize İyidere Lojistik Limanı 2026'da faaliyete geçecek
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Doğu Karadeniz'in ticaretini canlandıracak Rize İyidere Lojistik Limanı'nın 2026'nın üçüncü çeyreğinde tamamlanacağını ve yıllık 100 bin araç ile 100 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip olacağını duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Doğu Karadeniz'in ticaret potansiyelini önemli ölçüde artıracak Rize İyidere Lojistik Limanı'nda incelemelerde bulundu ve projenin güncel durumu hakkında bilgi aldı.
BÖLGESEL KALKINMAYA KATKI
Bakan Uraloğlu, limanın bölgesel kalkınmaya büyük katkı sağlayacağını vurgulayarak, Karadeniz'de büyük tonajlı gemilere hizmet verecek modern bir deniz üssü inşa edildiğini belirtti. Rize şehir merkezine 20 kilometre, Trabzon şehir merkezine ise 50 kilometre mesafede yer alan limanın, Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel ticari trafiği için bir aktarma merkezi olacağını söyledi. Bu sayede, Karadeniz ve Doğu Anadolu'dan gelen ticari yüklerin, Karadeniz'e kıyısı olan ülkelere ve oradan da Avrupa'ya taşınması hedefleniyor.
STRATEJİK KONUM GÜÇLENECEK
Limanın, Erzurum, Bingöl, Diyarbakır ve Mardin güzergahındaki kara yolu bağlantısıyla Kalkınma Yolu'na entegre olacağını ifade eden Uraloğlu, bu bağlantının uluslararası ticaret yollarına erişimi kolaylaştırarak Türkiye'nin stratejik konumunu daha da güçlendireceğini vurguladı. Liman faaliyete geçtiğinde, İran'ın kuzey eyaletlerinin Dubai limanlarını kullanarak yaptığı 25 milyar dolarlık ithalatın süresini 30 günden 15 güne indirecek bir alternatif sunacağını dile getiren Uraloğlu, bu özelliğin bölgenin ve Türkiye'nin deniz ticaretinden aldığı payı artıracağını sözlerine ekledi.
2026'DA TAMAMLANACAK
Bakan Uraloğlu, Rize İyidere Lojistik Limanı'nın yapımını 2026 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlamayı hedeflediklerini açıkladı. Limanın ana mendireğinin 2 bin 950 metre, tali mendireğinin ise 395 metre uzunluğunda olacağını bildiren Uraloğlu, 140 metresi Ro-Ro rıhtımı olmak üzere toplamda 2,2 kilometre uzunluğunda bir rıhtım inşa edildiğini kaydetti. Limanın, yıllık 100 bin araçlık Ro-Ro faaliyetleri ve 100 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesiyle Türkiye'nin deniz taşımacılığı potansiyelini artıracağına dikkat çekti.
Bakmadan Geçme
Bakan Uraloğlu: İstanbul'un metro ihtiyacı 1000 kilometre
Bakan Uraloğlu, Malatya'nın Darende ilçesini ziyaret etti
Van'daki tramvay hattı projesi Ulaştırma Bakanlığı tarafından üstlenildi
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: 352 araç muayene istasyonu ile hizmette devrim yapacağız
Bakan Uraloğlu: Kalkınma Yolu tamamlandığında Hürmüz Boğazı daha az gündemde olacak
Denizli'deki otobüs kazasında şok eden detay: Araç Takip Sistemi kapalıymış
