Üniversite hastaneleri alarm veriyor: Şehir hastaneleri karşısında rekabet gücünü kaybetti
AK Parti Milletvekili Sadettin Hülagü, üniversite hastanelerinin altyapı ve teknoloji eksikliği nedeniyle şehir hastaneleriyle rekabet edemez hale geldiğini belirtti. Tıp dışı akademisyenlerin ekonomik zorluklarına dikkat çekti ve emekli ho

AK Parti Kocaeli Milletvekili ve eski rektör Sadettin Hülagü, TBMM'deki görüşmelerde üniversite hastanelerinin mevcut durumuna dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Hülagü, üniversite hastanelerinin fiziksel altyapısının ve tıbbi cihazlarının çağın gerisinde kaldığını, bu durumun onları modern şehir hastaneleriyle rekabet edemez hale getirdiğini vurguladı.
YARIŞAMAZ HALE GELEN ÜNİVERSİTE HASTANELERİ
Hülagü, "Üniversite hastaneleri binaları eskidi, cihazları eskidi. Şehir hastaneleri mükemmel bir otel konseptinde, cihazlar son teknolojik cihazlar. Üniversiteler onlarla yarışamaz hale geldi," diyerek mevcut tabloyu özetledi. Bu durumun, tıp dışındaki akademisyenlerin ekonomik zorluklarını da artırdığını belirtti. Tıp alanında çalışan akademisyenlerin mesai sonrası özel hasta bakabilmesi veya ek gelir getirici işlemler yapabilmesi mümkünken, diğer alanlardaki akademisyenlerin ciddi sıkıntılarla boğuştuğunu ifade etti.
AKADEMİSYENLERİN YAŞ SINIRI VE TECRÜBE AKTARIMI
Kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerde söz alan Hülagü, yabancı uyruklu uzmanlık öğrencilerine ilişkin eleştirileri dikkate aldıklarını ve gerekli girişimlerin yapılacağını söyledi. Tıp alanında akademisyen yetiştirmenin uzun ve zorlu bir süreç olduğunu belirten Hülagü, özellikle 45-50 yaşını geçmiş hocaların daha tecrübeli olduğunu ve genç uzmanlara mentörlük yapmasının önemine dikkat çekti. Emekli olan kıymetli hocaların, sağlık durumları elverdiği takdirde, yeni teknikleri ve tecrübelerini genç meslektaşlarına aktarmaları için kanun çıktıktan sonra imkan sağlanması gerektiğini savundu. Bu tür bir uygulamanın, üniversitenin ihtiyacı doğrultusunda ve belirli kriterlere bağlı olarak hayata geçirilebileceğini ekledi.
DENKLİK SÜRECİ VE İŞE ALIM POLİTİKALARI
Yurt dışında doktora yapanların denklik süreçlerinde yaşanan suiistimallere de değinen Hülagü, geçmişte 17 gün yurt dışında bulunup denklik almaya çalışan kişilerin olduğunu ve bu tür durumların iptal edildiğini anlattı. Kendi rektörlük döneminde araştırma görevlisi alımlarında mülakat yerine ALES, İngilizce ve not ortalaması gibi objektif kriterlere dayalı bir sistem uyguladığını ve bu sistemin 8 yıl boyunca hiçbir itirazla karşılaşmadığını belirtti. Bu sayede, adil bir işe alım süreci sağlandığını ifade etti. Üniversitelerde hoca sayısının fazla, asistan sayısının ise az olduğunu, buna karşılık şehir hastanelerinde ise tam tersi bir durumun yaşandığını belirten Hülagü, ülke sisteminin entegre edilmesinin gerekliliğine işaret etti.

