Uzman: Kredi faizi yüzde 64, mevduat faizi yüzde 43-44
Merkez Bankası politika faizini yüzde 36'ya indirdi, ancak banka kredi faizleri değişmedi. Uzman Babuşcu, bireysel kredi faizinin yüzde 64 olduğunu söyledi.

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 37'den yüzde 36'ya düşürmesi, bankaların kredi faizlerine yansımadı. Bankacılık uzmanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, bireysel kredilerde faizin yüzde 64 düzeyinde olduğunu söyledi. Taşıt kredilerinin de bu düzeye yakın olduğunu belirten Babuşcu, “Ticari kredi bileşik faizleri yüzde 60'larda” dedi. Mevduat faizinin ise bileşik olarak yüzde 43-44, basit faiz olarak yüzde 37-38 olduğunu ifade etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, geçen hafta perşembe günü bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan indirerek yüzde 36'ya çekti. Türkiye, mevcut faiz oranıyla Arjantin'in ardından dünyada ikinci sırada yer alıyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bu yılın son toplantısını 10 Aralık'ta yapması planlanıyor. Uzmanlar bu toplantıda da faiz indirimi beklediklerini belirtiyor.
Banka kredi faizleri değişmedi
Babuşcu, ANKA Haber Ajansı'nın sorusu üzerine banka kredi faizlerinde değişiklik beklemediğini söyledi. Babuşcu, “Şu aşamada herhangi bir değişiklik beklemiyorum” dedi. Bankaların açtığı kredi ile mevduat faizleri arasındaki farkın 20 puan olduğuna dikkat çeken Babuşcu, bu farkın yarısının bankaların personel dahil işletme giderlerine, diğer yarısının ise kâra gittiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın aralık ayı toplantısında faizi bir kez daha indirmesi halinde yeni yılda kredi faizlerinde sınırlı da olsa bir indirimin gündeme gelebileceğini belirten Babuşcu, vatandaşın istediği oranlara ulaşmak için henüz yol olduğunu vurguladı.
Batık krediler iki katına çıktı
Babuşcu, Türkiye'nin önündeki sorunlardan birinin batık krediler olduğunu söyledi. Babuşcu, “Son 3 ayda önceki 3 aya bakıldığında batık kredi tutarları ikiye katlandı” dedi. Batık kredilerin artmasının en temel nedeninin yoksulluk ve yüksek enflasyon olduğunu belirten Babuşcu, konunun önemli olduğunu ve dikkatle takip edilmesi gerektiğini kaydetti.
Bakmadan Geçme
2027 bütçesinde faize ayrılan pay yüzde 20’ye ulaştı
12 ay sonrası enflasyon beklentisi arttı
Ağıralioğlu'ndan hükümete faiz ödemeleri eleştirisi
İslam Memiş’ten faiz uyarısı! Kritik senaryo
Merkez Bankası KOBİ’lere nefes aldırdı! Kredi büyüme sınırı yüzde 5’e çıktı
İdris Şahin, Merkez Bankası'nın ekonomi politikalarını eleştirdi
