Gündem

VakıfBank vakıflarında büyük iddia: 45 milyon dolar nerede?

VakıfBank personel birikimlerini yöneten vakıflarla ilgili skandal iddialar TBMM'ye taşındı. Fikirtepe projesinde 45 milyon doların akıbeti ve kamu zararı sorgulanıyor. Milletvekili Türkkan, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na çağrı yaptı.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
VakıfBank vakıflarında büyük iddia: 45 milyon dolar nerede?

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, VakıfBank personelinin emeklilik ve sağlık birikimlerini yöneten vakıflarla ilgili çarpıcı iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Türkkan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesiyle, kamu kaynaklarının ve VakıfBank personelinin birikimlerinin nasıl riske atıldığını sorguladı.

Fikirtepe Projesinde Mali ve Hukuki Karmaşa

VakıfBank personeline ait ESV ve ÖSGV vakıflarının tamamına sahip olduğu Obaköy A.Ş.’nin, 2016 yılında Haldız İnşaat A.Ş. ile kurduğu adi ortaklık üzerinden yürütülen Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi'nin, iddialara göre tam bir mali ve hukuki karmaşaya dönüştüğü belirtildi. Projenin tamamlanamaması nedeniyle yüzlerce vatandaşın mağdur olurken, VakıfBank personelinin yıllarca ödediği primlerin ciddi zarara uğradığı öne sürüldü. Türkkan’ın önergesinde, Obaköy A.Ş.’nin sermaye koymasına karşın Haldız İnşaat’ın nakdi katkı sunmadan ortak yapılması, çıkar çatışması iddiaları ve teminat mektubunun iade edilerek yerine senet alınması gibi konular mercek altına alındı.

Piyasa Değerinin Üzerinde Satışlar ve Para Aktarımı İddiaları

Önergede ayrıca, piyasa değerlerinin üzerinde satıldığı iddia edilen ticari alanlar, bu satışlardan elde edilen gelirin Haldız İnşaat'a aktarılması, ipotekli taşınmaz devri, tapu işlemlerinin yapılmaması ve inşaatta kullanılmayan yüklü miktarda para gibi şüpheler tek tek sıralandı. En dikkat çekici iddialardan biri ise, Obaköy A.Ş.’nin ortaklıktan ayrılmasının ardından yaklaşık 45 milyon doların Haldız İnşaat’ta kaldığı iddiası. Türkkan, bu paranın akıbetini ve bu süreçte kamu zararı oluşup oluşmadığını açıkça sordu. Soru önergesi, İzmit’teki AVM alımları, kullanılan kredi, ödenmeyen taksitler ve tüm bu süreçlere ilişkin denetim veya suç duyurusu yapılıp yapılmadığı sorusuyla tamamlandı. Bu gelişme, VakıfBank personelinin birikimlerinin nasıl yönetildiğini ve kamu denetiminin neden devreye girmediğini sorguluyor. Gözler şimdi Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda.

Bu Yazıyı Paylaş