Dünya

Vance'ten İran'a sert uyarı: Lübnan saldırıları ateşkesi kapsamıyor, savaş seçenekleri masada

ABD Başkan Yardımcısı Vance, İsrail'in Lübnan saldırılarının İran ile ateşkesi kapsamadığını belirtti ve İran'ı müzakereleri bozarsa savaş seçeneğiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.
DHA
DHA
1 dk Sesli Dinle 0
Vance'ten İran'a sert uyarı: Lübnan saldırıları ateşkesi kapsamıyor, savaş seçenekleri masada

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının İran ile varılan geçici ateşkes anlaşmasının bir parçası olmadığını net bir dille ifade etti. Vance, "Asla böyle bir söz vermedik ve bunun böyle olacağına dair hiçbir işaret vermedik" diyerek, ABD'nin böyle bir taahhütte bulunmadığını vurguladı.

İRAN'IN KARARI SAVAŞI TETİKLEYEBİLİR

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye gerçekleştirdiği ziyaret dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vance, ABD'nin böyle bir güvence vermemesine rağmen, İran'ın bu müzakereleri Lübnan meselesi yüzünden bozmak istemesi halinde bunun tamamen Tahran yönetiminin kararı olacağını belirtti. Vance, "Bu onların seçimi" ifadesini kullanarak, İran'ın bir sonraki adımı atmak zorunda olduğunu ve aksi takdirde Başkan Trump'ın savaşa dönmek için birçok seçeneğe sahip olacağını sözlerine ekledi.

NÜKLEER SİLAH TEHDİDİNE KARŞI TAVRI NET

Vance, ABD'nin İran'ın nükleer silah üretmesini kesinlikle istemediğini yineleyerek, Başkan Trump'ın nükleer yakıt talebini açıkça belirttiğini söyledi. ABD'nin belirli talepleri olduğunu ve İran'ın da müzakerelerden fayda sağlayabileceğini belirten Vance, İranlıların nükleer silah geliştirmeye yakın herhangi bir faaliyeti durdurma konusunda kesin bir taahhütte bulunması halinde yaptırımların kaldırılması, ekonomik ortaklıklar gibi konularda ilerleme kaydedilebileceğini ifade etti. Vance ayrıca, Trump'ın ateşkes ilanından sadece bir saat sonra İran'ın birçok füze fırlattığını ve İsrail'in buna karşılık verdiğini hatırlatarak, "Hiçbir ateşkes biraz kesinti olmadan gerçekleşmez" dedi.

Bu Yazıyı Paylaş