Vergide sistem değişiyor: Kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen yeni vergi teklifi, kayıt dışılıkla mücadele, vergi adaletinin güçlendirilmesi ve bazı istisnaların kaldırılmasını amaçlıyor. Mesken kira geliri istisnası kalkarken, emeklilere yönelik istisna korunuyor

Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Komisyonun başında CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, teklifin, bütçe öncesi sıkışık bir takvimde, kamuoyunda tartışılmadan görüşülmesinin doğru olmadığını savundu. Ağbaba, bir alt komisyon kurulması ve teklifin orada incelenmesi talebinde bulunarak, teklife yönelik eleştirilerini sıraladı.
VERGİ ADALETİ VE KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE
Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, vergilerin devletin varlığını sürdürmesi, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi ve toplumsal refahın artırılması için hayati bir kaynak olduğunu belirtti. Altınsoy, devletin eğitim, sağlık, güvenlik, adalet, ulaşım, savunma sanayii ve yerli üretime destek gibi pek çok hizmeti vergi gelirleriyle finanse ettiğini vurguladı. Bu teklifin, vergi adaletinin güçlendirilmesi hedeflerine hizmet eden yapısal ve hukuki düzenlemeleri içerdiğini ifade etti.
YATIRIM FONLARI VE KİRA GELİRLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER
Altınsoy, teklifle mali disiplini güçlendiren adımlar atıldığını ve vergi dışında kalan alanların kapsama alınması, bazı istisnaların kaldırılması, kayıt dışılıkla mücadele edilmesi ve vergi adaletinin güçlendirilmesi gibi hedeflere hizmet etmek üzere vergi mevzuatıyla ilgili bazı kanunlarda düzenleme yapıldığını kaydetti. Teklifin, portföyünün en az yüzde 51'i Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinden oluşan bazı serbest fon yatırımcılarının, bir yıldan fazla süreyle elde tutulan katılma paylarından elde edilen gelirlere ilişkin gelir vergisi istisnasının vergi planlama aracı olarak kullanılmasını önleyeceği belirtildi. Mesken kira gelirlerine ilişkin istisna kaldırılırken, kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul ve yetim aylığı alanlar için Türkiye sınırları içerisinde bulunan meskenlerden elde edilen kira gelirlerinde mevcut gelir vergisi istisnası korunacak.
Bakmadan Geçme
İYİ Parti'nin 'çerçeve yasa' teklifi görüşme önerisi reddedildi
TBMM, şehit aileleri ve gazilerin hakları için kanun teklifini görüşüyor
Poyraz: Gelen yasa dayanışma değil
Suça sürüklenen çocuklara yönelik düzenleme kabul edildi
ATA Parti'den şok suçlama: '10. madde, suç işlendiğinin kanıtı!
Feti Yıldız'dan umutlandıran açıklama: Kanun teklifi Meclis'ten açık ara geçecek gibi
