Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son 24 saatte ülke genelinde çıkan 115 yangına ekiplerin anında müdahale ettiğini duyurdu. Bu yangınlardan 110'unun kontrol altına alınmış olması, sahadaki yoğun çabanın bir göstergesi.
KONTROL ALTINA ALINAN YANGINLAR VE DEVAM EDEN MÜDAHALELER
Bakan Yumaklı'nın Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi'nden yaptığı açıklamaya göre, müdahale edilen 115 yangının büyük çoğunluğu, orman dışında gerçekleşen 69 olay. Özellikle Balıkesir Edremit, Çanakkale Ayvacık ve Antalya Kumluca'daki büyük yangınların tamamen kontrol altına alındığı bildirildi. Balıkesir Gömeç, Antalya Kaş ve Muğla Seydikemer'deki yangınlar için de ekiplerin gece-gündüz demeden karadan ve havadan müdahaleleri sürüyor. Bu bölgelerde soğutma çalışmalarının da eş zamanlı yürütüldüğü ve kısa süre içinde olumlu sonuçlar alınması beklendiği ifade edildi.
FETHİYE VE ALANYA’DAKİ RÜZGAR TEHLİKESİ
Muğla'nın Fethiye ilçesi Üzümlü Mahallesi'nde gece saatlerinde başlayan ve sık ormanlık alanıyla tehlike arz eden yeni bir yangına da ekiplerin hızla müdahale ettiği ve enerjisinin düşürüldüğü belirtildi. Soğutma çalışmalarının devam ettiği bu bölge için de umutlu haberler verilmesi bekleniyor. Dün akşam başlayan ve rüzgarın saatte 50 ila 84 kilometre hızlara ulaştığı Antalya Alanya yangını ise, ekiplerin tecrübesi sayesinde büyük ölçüde engellenmiş olsa da tehlikenin henüz tam olarak geçmediği vurgulandı. Hava araçları ve karadaki ekiplerin koordineli çalışması, yangının yayılmasını büyük ölçüde önledi ancak değişken rüzgar koşulları müdahaleyi zorlaştırdı. Müdahalelerin gün boyunca süreceği kaydedildi.
VATANDAŞLARA TEPKİ ÇAĞRISI: DIŞARIDA ATEŞ YAKMAYIN!
Yangınla mücadelede 21 uçak, 69 helikopter, yaklaşık 500 arazöz ve 3 bin 500'den fazla orman personelinin görev yaptığını belirten Bakan Yumaklı, öğleden sonra rüzgarın hafiflemesinin avantaj sağlayacağını ancak akşam saatlerinde yeniden kuvvetleneceğini söyledi. Yumaklı, tüm vatandaşları dışarıda ateş yakmamaları ve ateşe sebep olabilecek eylemlerden kaçınmaları konusunda bir kez daha uyardı. Özellikle Çanakkale'den Mersin'e kadar uzanan kıyı şeridinde önümüzdeki günlerde şiddetli rüzgar beklendiğini gösteren risk haritasına dikkat çekerek, hassasiyet çağrısında bulundu.




