Gündem

Yatırım fonlarının tasfiyesi üzerine kanun teklifi görüşmeleri tamamlandı

TBMM Genel Kurulu'nda yatırım fonlarının tasfiyesine ilişkin kanun teklifinin ilk bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Vekiller önemli iddialarda bulundu ve komisyon kurulması talep edildi.
ANKA
ANKA
1 dk Sesli Dinle 0
Yatırım fonlarının tasfiyesi üzerine kanun teklifi görüşmeleri tamamlandı

(TBMM) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Tasfiyesine Karar Verilen Bazı Yatırım Fonları Hakkında Kanun Teklifi'nin 1 ile 5'inci maddelerini kapsayan ilk bölüm üzerindeki görüşmeler sona erdi.

Görüşmelerde önemli iddialar

Yeni Yol Ankara Milletvekili İdris Şahin, fon krizine dair yaşanan gelişmelerin araştırılması için bir komisyon kurulması gerektiğini vurguladı. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya ise yaklaşık 900 milyar liralık varlığın yurt dışına aktarıldığını ileri sürerek, “Bu fon vurgunu kurumların bilgisi dahilinde yapıldı” dedi. Genel Kurul'da yapılan konuşmalarda, 455 bin 755 kişinin ve 7,5 milyon borsa yatırımcısının mağduriyetine dikkat çekildi.

Komisyon talebi ve suçlamalar

Şahin, yaşanan mağduriyetler nedeniyle bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Meclis'te bu işin suç ortağı olunduğuna inandığını belirten Şahin, geçmişte benzer durumların yaşandığını ve bu süreçte gereken adımların atılmadığını ifade etti. Ayrıca, sandık tarihinin yaklaştığını ve bunun sonucunda ağır bir yanıt alınabileceğini de sözlerine ekledi.

Finansal denetim ve sorular

Adalet Kaya, fon vurgununun kamu kurumlarının bilgisi dâhilinde yapıldığını savundu. 2025 yılında olağan dışı fiyat hareketlerinin tespit edildiğini belirten Kaya, 10 ay boyunca bu duruma göz yumulduğunu ifade etti. Bu konudaki belirsizliklerin, kamusal denetim eksikliği nedeniyle yaşandığını ileri sürdü. Görüşmelerin ardından TBMM Başkanvekili Tekin Bingöl, birleşime ara verdi ve komisyonun bir sonraki toplantısının 21 Ekim Çarşamba günü yapılacağını duyurdu.

Bu Yazıyı Paylaş