Yeditepe Üniversitesi'nden fikirleri şirkete dönüştüren bütüncül model
Yeditepe Üniversitesi, fikirleri şirkete dönüştüren ve uluslararası pazarlara açan bütüncül bir teknoloji ve girişimcilik modeli başlattı. Sistem, 350 aktif projeyle somut başarılar elde ediyor.

Yeditepe Üniversitesi, akademik bilgi ile girişimciliği birleştirerek fikirlerin ürüne, ardından şirkete dönüşmesini sağlayan yeni bir model geliştirdi. Üniversitenin Ar-Ge ve İnovasyondan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Bayat, bu sistemin bilginin somut faydaya dönüşmesini ve uluslararası pazarlara açılmasını hedeflediğini açıkladı.

İKİ AYAKLI BÜTÜNCÜL YAPI
Model, kampüs içindeki IdeaLab ve Teknopark İstanbul'daki Teknoloji Üssü olmak üzere iki fiziksel alanda çalışıyor. IdeaLab'da öğrenciler, akademisyenler ve girişimciler, henüz şirketleşmemiş fikirleri olgunlaştırıyor. Teknoloji Üssü'nde ise projeler ticarileşme, Ar-Ge ve ölçeklenme aşamalarına geçiyor. Bu iki alan arasında sürdürülebilir bir geçiş mekanizması bulunuyor.

TEKNOLOJİ ÜSSÜ'NDE ÜÇ KRİTİK MERKEZ
Teknoloji Üssü bünyesinde üç önemli merkez yer alıyor. AI for Industry Araştırma Merkezi, Fraunhofer Almanya ile ortaklaşa endüstriyel yapay zeka projeleri yürütüyor. Venture Studio, şirket çıkarma modeliyle fikirleri şirketleştirip uluslararası pazarlara hazırlıyor. Dekarbonizasyon Merkezi ise sürdürülebilirlik odaklı çözümler geliştiriyor. Bu yapılar, hem üniversite içinden hem de dış paydaşlara açık şekilde çalışıyor.

350 PROJE VE SOMUT BAŞARILAR
Sistem kapsamında yaklaşık 350 aktif proje eş zamanlı yürütülüyor. Bu projeler TÜBİTAK, Avrupa Birliği ve özel sektör fonlarıyla destekleniyor. Süreç, Teknofest başarıları ve Take Off gibi fuarlarda yatırım alan girişimler gibi somut çıktılar üretiyor. Ayrıca, TÜBİTAK BİGG Programı ile Türkiye genelinden gelen projelere 1-1,5 milyon TL arasında fon sağlanıyor. Üniversitenin uzun vadeli hedefi, bu modelin ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürülebilir bir etki yaratması.
