Gündem

Yeni Parti'den gazilere yönelik yasal düzenlemeye eleştiri

Yeni Parti Milletvekili Aşkın Genç, TBMM'de gazilere yönelik yasal düzenlemeyi yetersiz bularak, tam hak eşitliği sağlanmadığını belirtti. Gazilerin sağlık ve statü taleplerinin karşılanmadığını vurguladı.
ANKA
ANKA
2 dk Sesli Dinle 0
Yeni Parti'den gazilere yönelik yasal düzenlemeye eleştiri

TBMM Genel Kurulu'nda, şehit yakınları ve gazilerin özlük haklarına ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri sırasında YENİ Parti Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, mevcut düzenlemelerin gazilerin yıllardır süregelen statü, emsal aylık ve sosyal hak eşitsizliklerini tam olarak gidermediğini belirtti. Genç, "Eksik hakkın tam hak gibi sunulmasına ortak olamayız" diyerek, teklifin yüzeysel iyileştirmeler içerdiğini savundu.

TEKLİFİN HAZIRLANMA SÜRECİNE TEPKİ

YENİ Parti Grubu adına söz alan Genç, teklifin hazırlanma sürecinin hızlandırıldığını ve komisyonlarda yeterli görüşme yapılmadığını dile getirdi. İçişleri, Plan ve Bütçe, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonlarının yeterli raporlama yapmadığını, alt komisyon kurulması taleplerinin reddedildiğini ve sunulan önergelerin kabul edilmediğini aktardı. Gazilerin taleplerinin sadece maaş artışı olmadığını, "Para değil, insan yerine konulmak istiyoruz" sözleriyle özetledi. Genç, gazilerin emsal özlük hakkı, kira desteği, istihdam, eğitim desteği, askerî ve sosyal tesislerden yararlanma ile sağlık ve rehabilitasyon hizmetlerine eşit erişim istediğini vurguladı. Terörle mücadelede yaralanıp malul sayılmayanların da "onur gazisi" statüsü talebinin teklifte yer almadığını belirtti.

GAZİLERİN SAĞLIK VE ASKERİ HASTANE TALEPLERİ

Genç, gazilerin ortez ve protez sorununa da dikkat çekerek, rapor ve üretim işlemlerinin Ankara'da toplanmasının gazileri tekrar tekrar başkentte gelmeye zorladığını ifade etti. Güvenpark'ta bir gazinin protez gözleri için kredi çekmek zorunda kaldığını örnek göstererek, "Gözlerini bu vatana veren bir gaziye protez gözünü krediyle aldıran düzenin adı sosyal devlet olamaz" dedi. Gazilerin rapor işlemleri için ikamet ettikleri yere yakın üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvurabilmesi ve bölgesel eğitim ve araştırma hastanelerinde nitelikli ortez-protez merkezleri kurulması gerektiğini önerdi. Askerî sağlık sisteminin yeniden tesis edilmesi ve GATA ile askerî hastanelerin yeniden kurulması yönündeki tekliflerinin de komisyonda beklediğini hatırlattı. Ayrıca, astsubayların emekliliğe yansıyan ilave tazminat, ek gösterge mağduriyetinin giderilmesi ve meslek eğitimlerinin lisans düzeyine çıkarılması taleplerini dile getirdi. Uzman çavuşların sözleşme baskısı, kadro güvencesizliği, sağlık sorunları, kıdem ve emeklilikte yaşanan kayıplar gibi sorunlarına da değinen Genç, görevini tamamlayan uzman çavuşların okul güvenliğinde istihdam edilmesi önerilerinin reddedildiğini söyledi.

UZMAN ÇAVUŞLARIN DURUMU

Genç, uzman çavuşların görev sonrasında kamuya geçiş ve istihdam sorunlarına dikkat çekti. Seçim bölgesi Kayseri'den Ankara'ya uzanan bir hak yürüyüşü olduğunu belirterek, Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneği çatısı altında yürüyen emekli uzman çavuşların sorunlarını dile getirdi. Uzman çavuşlardan birinin 45 yaşında resen emekli edildiğini ve 57 yaşında iş bulamadığını anlattığını aktardı.

Bu Yazıyı Paylaş