Habererk: Sayın Fikret ARTAN, AR-GE Başkanlığı ve Genel Koordinatörlüğüne atandıktan sonra yapılan çalışmalar hakkında bilgi verebilirmisiniz?

İYİ Partide AR-GE’nin başına atanmamın üzerinden geçen 2 ayda Ekonomiden Güvenliğe, Eğitimden Sağlığa 20 temel konu ve alt sektörlerde dahil toplam 100 sektörü içine alan Çalışma Grupları oluşturduk. Memnuniyetle diyebilirim ki faaliyetlere katılmak için bürokrasi ve akademik dünya ile özel kesimden çok yoğun bir talep var.

Toplam sayısı 1.000 kişiyi aşacak bir AR-GE ordumuzun olacağını söylersem abartmış olmam herhalde. AKP’nin yoğun baskısına rağmen alanlarında yetkin insanlarımız korkmadan, cesurca ve gönüllülük esasıyla çalışmalara katılıyorlar. Bildiğiniz gibi seçim dönemlerinde partilere teveccüh aday adaylığına müracatın sayısı ve kompozisyonu ile ortaya çıkar ki; şu anda kesinleşmiş bir seçim takvimi olmamasına rağmen AR-GE çalışmalarına olan bu yoğun ilgi bile İYİ Partinin alacağı yüksek oy oranlarının bir ön göstergesidir.

Hazırlıklarına başladığımız Cumhuriyet tarihinin en İYİ Seçim Beyannamesi ile her alanda mevcut sorunlara çözüm yanında, gençlerimizi hayata ve geleceğe bağlayacak, yaşlılarımızı emeklilik günlerinde gelişmiş ülkelerdeki insanlar gibi imkanlara kavuşturacak, toplumumuzun tamamının tekrar umutlarını yeşertecek uygulanabilir çözümler ile yeni büyük atılımlara ilişkin projelerimiz de olacak.

AR-GE’ye katkıda bulunacak ehil-yetkin insanlar arasında yurt içindeki her bölgeden, şehirden bürokrat ve akademisyenler yanında, Harvard, MIT, Oxford vb. dünyanın saygın üniversitelerinden de Türk katılımcılar yer alacak ve böylece daha iktidar olmadan “Beyin Göçünü Beyin Gücüne” dönüştüreceğiz.

Habererk: Parti Gençlik kollarının AR-GE faaliyetlerindeki konumu nedir?

AR-GE yapımızın 2. önemli özelliği “Gençlik” Projelerimizi hazırlama inisiyatifini Gençlik Kollarımıza bırakmamızdır. Aynı zamanda diğer bütün Sektörel Çalışma Gruplarında Gençlik Kollarından bir arkadaşımız yer almakta. Böylece “Y Kuşağı” olarak adlandırılan kuşak, dinamizmini ve bakışını bütün Projelerimize yansıtırken, aynı zamanda birlikte çalışacakları büyüklerinden tecrübe edinmiş olacaklar. Çalışma mekanlarımız Gençlik kolları ile yan yana olması sebebiyle Çok İYİ çalışan, arı kovanı gibi hareketli bir Gençlik Kollarımızın olduğunu her gün görüyorum ve bu durum bizi hem gururlandırıyor, hem de geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Genel Merkez binamızda ışıkları gece geç saatlere kadar sönmeyen iki birim olarak sanırım bütün ziyaretçilerin ve parti üyelerinin de dikkatlerini çekiyor.

Büyük ATATÜRK’ün veciz ifadesinde belirtiği gibi; “Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olαn çocuklαrınα hitαp ediyorum: Bαtı senden, Türk’ten çok geriydi. Mαnαdα, fikirde, tαrihte bu böyleydi. Eğer bugün bαtı teknikte bir üstünlük gösteriyorsα, ey Türk Çocuğu, o kαbαhαt dα senin değil, senden öncekilerin αffedilmez ihmαlinin bir sonucudur. Şunu dα söyleyeyim ki, çok zekisin! .. Bu belli. Fαkαt zekαnı unut! .. Dαimα çαlışkαn ol… Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak.”

Habererk: Partideki Kadın Kotasının AR-GE’deki Durumu nedir?

AR-GE’mizin 3. dikkat çeken özelliği de Partimizin her kademesindeki yüksek kadın kotasına burada da özen gösterilmiş olmasıdır. 3 Başkan Yardımcımdan birisi Kadın olup, birçok Çalışma Grubu Başkanımız ve katılımcımızda bayandır.

Habererk: AR-GE’nin Özgün bir temel felsefesi ve çalışma yöntemi var mı?

AR-GE Biriminin girişine astığımız tabelamızda da görülen sloganımız: “İyi Fikirler, İYİ Projeler” temel bakış açımızı özetlemektedir. Partimizin Beyin Takımının olduğu, adeta “Fikir Mutfağı” olan AR-GE çalışmalarında, tam bir demokratik katılımcılıkla, “Barika-i Hakikat Müsademe-i Efkardan Doğar”- (Hakikat Güneşi Fikirlerin Çarpışmasından Doğar) özdeyişine uygun olarak “Ortak Aklın Eseri” ortaya çıkarılmaktadır.

Bu arada belirtmem gerekir ki; Sayın Genel Başkanımızın başlattığı siyasi hareketin ilk gününden beri “Koltuk değil, ayakkabı eskiteceğiz” düsturunun tek istisnası AR-GE çalışmalarıdır. Partimizin büyük çoğunluğu sahada ayakkabı eskitirken, bizlerde AR-GE’de işin tabiatı gereği Bilgisayarın Başında Koltuk, Klavye, Kalem ve Yazıcı eskitmek zorundayız ki Fikir ve Projelerimizi en İYİ şekilde ortaya koyabilelim.

Habererk: AR-GE’nin Düşünce Kuruluşları ve STK’lar ile işbirliği olacakmı?

AR-GE faaliyetleri ile paralel olarak Nisan ayı sonuna kadar Düşünce Kuruluşu-Think Tank şeklinde de organize olarak STK’lar ile işbirliği halinde Gündemdeki önemli konulara ilişkin Konferanslar ve Paneller düzenlemeyi planlıyoruz. Böylece toplumun bütün kesimlerini ülkemizin temel sorunlarının çözümüne ortak etmiş olacak ve demokrasiyi iktidara gelmeden zenginleştirmiş olacağımızı düşünüyoruz.

Habererk: Yarın yapılacak I. Olağanüstü Kurultay ve Kadrolar hakkında neler söyleyeceksiniz?

1 Nisanda yapacağımız 1. Olağanüstü Kurultayımız, İktidar yolunda önemli kilometre taşlarımızdan birisi olacak ve oluşacak Yönetim ve Vitrin ile Türkiyeyi İYİ yönetecek ehil kadroların daha da belirginleşeceği bir gün olacak. Sayın Genel Başkanımızın Salı günkü Grup ve Basın toplantısında vurguladığı gibi: 2 Nisan sabahı Türkiye’yi yönetecek ehil ve vizyon sahibi kadrolarımızın şimdiden hazır olduğu görülecektir.

Milletimiz emin olsun ki; ülkemizi bu sıkıntılı günlerden çıkaracak, bir kadife kadar yumuşak, sevecen, gözlerinin içi gülen, güler yüzlü, ancak gerektiğinde bir demir kadar güçlü, kararlı ve dirayetli bir Genel Başkanımız, Ülkemizi her alanda yönetecek Siyasi ve Bürokratik kadrolarımız ve elbette sorunlara çözüm olacak, dertlerimize İYİ gelecek, Fikirler, Projeler ve Programımız var.

Türk Milleti ferasetini yine gösterecek ve İYİ Lider, İYİ Kadro ve İYİ Programın birarada olduğunu idrak edip, yapılacak ilk seçimde çocuklarının ve gençlerinin geleceklerini kurtaracak, alternatifsizlikten oy vermek zorunda kaldıkları kötüleri bırakıp İYİ’yi tercih edecektir. İYİ’ler Gelecek, Kötüler Gidecek...

Bir iktisatçı olarak diyebilirim ki Ekonomide “Grasham Kanunu” olarak adlandırılan “Kötü Para İyi Parayı Kovar” kuralını, Siyasette ve Ülke Yönetiminde tersine işleterek “İYİ Parti Kötü Partileri Kovar” kuralına dönüştüreceğiz.

İYİ Parti’de İleri yaştakilerin tecrübesini Gençliğin dinamizmi ile bütünleştirerek;

İYİ Fikirler ve İYİ Projeler ile; “Türkiye İYİ Olacak”

Bu imkanı vermesi sebebiyle, içinden birlikte geldiğimiz ve benim yıllardır yakından ilgiyle takip ettiğim, camiamızın internet medyasında öncü sesi olan Habererk’e çok teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim.

FİKRET ARTAN KİMDİR?

ARGE Başkanlığı Genel Koordinatörlüğü’ne 32 yıllık bürokrat Fikret Artan getirilmişti. Artan, uzun yıllar yurt içi ve yurtdışında birçok görev üstlendi.

Turgut Özal’ın iktidarı döneminde haftalık ekonomi raporlarını hazırlayan Artan, sonraki yıllarda Başbakan müşavirliğinden, Washington Büyükelçiliği baş müşavirliğine kadar önemli görevler üstlendi.

Artan’ın, parti içindeki ARGE faaliyetlerinde tek yetkili isim...

1963 yılında Iğdır'da doğan Fikret ARTAN, İlkokulu İstanbul-K.Çekmece Kanarya Baraka ilkokulunda okuyan ARTAN, 1975 Yılında Sakarya-Arifiye Öğretmen Lisesinde Orta ve Lise Öğrenimine başlamış, son sınıfta nakledildiği Eskişehir Yunusemre Öğretmen Lisesi Matematik Bölümünden 1980 yılında mezun olmuştur.

1981 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi - Maliye Bölümünden 1985 yılında mezun olmuştur. 1986 yılında Devlet Planlama Teşkilatı-DPT Müsteşarlığında Planlama Uzman Yardımcısı olarak bürokratik kariyerine başlayan Fikret ARTAN'ın ilk resmi görevi dönemin Başbakanı olan Turgut ÖZAL'a Haftalık Ekonomik Raporlar sunmak olmuştur.

Türkiye'nin Yıllık Ekonomik Program ve Planlarının yapıldığı DPT Müsteşarlığı-İktisadi Planlama Başkanlığı, Yıllık Programlar ve Finansman Dairesinde KİT Finansmanı, Tarımsal Destekleme ve Özelleştirme konularından sorumlu olarak Hazine Müsteşarlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile yakın iş birliği içinde çalışmıştır.

1991 yılında, alanında ilk ve tek detaylı istatistiki analizlere dayalı çalışma olan "KİT'lerde İstihdamın Analizi" konulu teziyle DPT Planlama Uzmanlığı Ünvanını almıştır.

1993 yılında "Development Economics-Kalkınma Ekonomisi" konusunda University of Colorado-The Economics Institute/ABD'de 8 aylık Sertifika Programına katılmıştır.

1995-1996 yıllarında ise Bütçe Kontenjanları kapsamında California State University/Long Beach-CSULB- ABD'de "International Trade & Finance - Uluslararası Ticaret ve Finansman" eğitimi ile Yüksek Lisans (MA) derecesini kazanmıştır.

Yurda döndükten sonra 1997 yılında Dönemin Başbakanına Ekonomik Konularda Başbakan Müşaviri olarak görev yapmıştır.

DPT'de çalıştığı 14 yıl boyunca TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ve KİT Komisyonu çalışmalarında tecrübe kazanmıştır.

2000 yılında Dış Ticaret Müsteşar Yardımcılığına atanan Fikret ARTAN, aynı zamanda 2001 yılında T.Emlak Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliğinde de bulunmuştur.

Müsteşar Yardımcılığı döneminde Tacikistan ve Gürcistan dahil Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin tamamı ile Karma Ekonomik Komisyon Heyeti Teknik Başkanı olarak 15 yıllık Uzun Vadeli Ticaret Anlaşmalarına İmza atmıştır.

yıllarında T.C Vaşington Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri olarak ABD'de 3 yıl süreyle Diplomatik Görevde bulunmuştur.Bu görev esnasında Think-Tank kuruluşları yanında Merkezleri Washingtonda bulunan IMF ve Dünya Bankası üst düzey yetkilileri ile de yakın mesleki işbirliği içinde olmuştur.

Ülkeye döndükten sonra Dış Ticaret Müsteşarlığı Müsteşarlık Müşaviri, ardından da bugüne kadar Ekonomi Bakanlığı Müşaviri kadrosunda görev yapmıştır..

32 Yıllık bürokratik hayatında;

1. DPT Yayını olarak basılan "Uzmanlık Tezi" yanında,

2. "Özelleştirme Özel İhtisas Komisyonu Raporu", (Ortak Çalışma) TOBB, 1993,

3. Türkiye and USA Foreign Trade Relations - Türkiye ve ABD Dış Ticaret İlişkileri, 1995, California State Univ.-USA ve

4."Bureaucrats, Politics and Profitability of State Owned Enterprises-Bürokratlar, Politikalar ve KİT`lerin Karlılığı, (Kaliforniya Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hamdi Bilici ile Ortak Çalışma) Global Business Trends, 1996 Edition, Maryland-USA. gibi 4 önemli çalışmanın müellifidir.

Uzmanlık Alanları olarak; Makro Ekonomik Dengeler, Kamu Maliyesi, Devletin Yeniden Yapılandırılması, KİT'ler, Özelleştirme, Dış Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticari Diplomasi, Türk Cumhuriyetleri ile Ekonomik İlişkiler alanında temayüz etmiştir.

Özel Çalışmalar olarak; AR-GE faaliyetleri çerçevesinde "Siyasi Parti Programları", "Yoksullukla ve Yolsuzlukla Mücadele Projeleri-1999" gibi "Seçim Beyannameleri" ve 57.Hükümetin Başbakan Yardımcısı tarafından istenen; "2001 Ekonomik Krizinin Temel Sebepleri, Çözüm Önerileri ve Ekonomide Koordinasyonun Sağlanması" Hk. Özel Raporlara da imza atmıştır.