Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol’un yaptığı açıklama şu şekilde:

Yurt dışına giden hekimlerimiz, yüreğimizi yakıyor. Yurt dışına giden hekimlerimizi geri istiyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın “Canım, giderse gitsin, yerine başkası bulunur “ ifadesi tüm hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarımızı derinden üzmüştür. Üniversite sınavlarında en yüksek puanları alarak, bir uzman hekimin yetişmesi için yaklaşık 10 yıl ağır eğitim gören hekimlerimizin değil binlercesi, bir tanesi bile yurt dışına gitse içimiz kan ağlar Biz giden gitsin ifadesinden ziyade, yurt dışına gitme sebepleri için tedbirler alınması için çaba sarf edilmesini istiyoruz.

Kurtuluş savaşımızın üzerinden daha 100 yıl bile geçmemişken, kıt kaynaklarla ve büyük bir emekle inşa edilmiş olan, Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin, kurtuluş savaşını yapmış atalarımızın doktor torunlarının bu gün yurt dışına gitmek istemesi çok acı.
Elbette hekimlerimizi yurt dışına gitmeyi sürükleyen sebepler, sadece ekonomik sebepler hak ettikleri maaşı almamaları değil, ülkemizde son zamanlarda değersizleştirilen doktorluk mesleği, mesela bir hastanenin işleyişinde başhekiminden temizlik personeline kadar müdahale eden bir siyasi anlayış, her insanın asgari ‘huzur’ ve ‘güvenlik duygusuna’ ihtiyacı vardır.

Sürekli saldırıya, şiddete uğrayan hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız,  ve şiddet uygulayanın karşılığı olan cezayı almaması. Pandemi döneminde bile hekimler adına hiçbir olumlu adımın atılmaması. Çalışma koşullarının her geçen gün ağırlaşması, doktorlarımızın günde 100 hastaya bakmak zorunda bırakılması, performans sistemi üzerinden alınan maaş, yatığınız işin kalitesinin değil,  niceliğin önemli olması. Yani ne kadar çok hasta bakarsan o kadar iyi doktorsun algısı.

Beş dakikada bir hasta bakmaya zorlayan ve hata yapan doktorun arkasında durmayan sistem ve pek çok doktorumuzun süren ciddi ‘malpraktis’ davaları. Ve süren dava sonunda ömürleri boyunca kazanamayacakları ölçüde büyük meblağlı tazminat davasıyla karşı karşıya kalmaları.

Tüm memurlar esnek çalışırken, mesaileri kısaltılırken sağlık çalışanları için yasaklanan istifalar, izinler ülkemizin ekonomik durumundaki dalgalanmalar. Ve sayamadığımız pek çok sebep. Değil binlerce, bir hekimimiz bile yurt dışına gitse içimiz kan ağlar.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Beştepe'de kadın muhtarlarla bir araya gelmişti.

Erdoğan, “Açık konuşuyorum; varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz” demişti.

Erdoğan’ın bu açıklamaları tepkilere neden olmuştu.

Editör: TE Bilişim