Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in atanmasının ardından en fazla merak edilen atamalardan birisi de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı (TCMB) idi. TCMB'ye dün Şimşek'e yakın olduğu bilinen Dr. Hafize Gaye Erkan atandı.

Türk ekonomisinin kötüye gittiği bir dönemde Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile göreve başlayan Erkan'ın ekonomik yetkinliği merak edilmeye başladı. Atamanın ardından Erkan ve kariyeri araştırılıyor. ABD’de yaşayan ve “en genç finans profesörü” unvanını kazanan Erkan’ın, Merkez Bankası'na atanacağı kulis bilgilerinin ardından ABD’den Ankara’ya geldiği biliniyordu. 

Önemli bir finans kariyerine sahip olan ve Merkez Başkanı'nın ilk kadın başkanı olarak tarihe geçen Erkan, ABD'de ‘Müthiş Türk Kızı’ olarak da biliniyor.

HAFİZE GAYE ERKAN KİMDİR?

Hafize Gaye Erkan (d. 1982), Türk ekonomist ve mühendis. 

Hafize Gaye Erkan, 1982 yılında İstanbul'da Elazığlı makine mühendisi bir baba ve matematik öğretmeni bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Erkan, İstanbul Erkek Lisesi'nden ikincilik ile mezun oldu ve üniversite sınavında derece yaparak 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne 26'ncı olarak girdi. Bölümünü birincilikle tamamladı ve ardından Princeton Üniversitesi'nden kabul edilerek yurt dışına taşındı. 

Erkan’a aralarında Stanford, Princeton, Boston, Cornell, California'nın olduğu 9 üniversiteden burs teklifi geldi. Erkan, tercihini Princeton'dan yana kullandı. Böylece her yıl sadece 2 kişiye verilen 'Onursal doktora' bursu karşılığında Erkan, bir ev, ayda 3 bin 200 dolar cep harçlığı ve ABD Ulusal Bilim Vakfı'ndan araştırmaları için sınırsız bütçe imkânına sahip oldu.

Editör: Yadigar Hanım