12 Eylül’le gelen 1982 Anayasası bugüne kadar kalbura dönmüş durumda. Her gelen hükümet Anayasa’da birçok değişiklik yaptı. Bu değişikliklerin büyük bir çoğunluğu da Ak Parti iktidarları döneminde yapıldı. Ama hızını alamayan bazı aklı evvellerin hala Anayasa’mıza tahammüllerinin olmadığını görüyoruz. Öyleki kalbura dönen 82 Anayasası’nın ilk dört maddesi bazı Ak Partilileri rahatsız etmeye devam ediyor.

Anayasa 2010 yılında yapılan referandumla tüm partilerin kabul edeceği maddeleri referanduma sunmak bir nevi köyü kurnazlığı idi. Çünkü, referanduma sunulan 26 madde arasına sıkıştırılmış ve vatandaştan gizlenen iki madde vardı ki muhalefet bunu halka iyi anlatamadı veya anlatmak için zaman yetmemişti. O iki tehlikeli maddeyi herkesin değişmesini istediği 26 madde arasına gizleyerek vatandaşın oyuna sunulmuştu. Hedef başarılmıştı. HSYK ve yönetimindeki değişiklikler o referandumla elde edilmişti. FETÖ’cüler o referandum sayesinde başta Adalet Bakanlığı olmak üzere birçok kuruluşta söz sahibi olmuşlardı. 15 Temmuz darbe teşebbüsüne giden yolun taşları işte o 2010 yılında yapılan Anayasa Referandumu ile döşenmiştir.

2017 Referandumunda ise; Cumhur ittifakının küçük ortağının desteği ve himayelerinde ‘Başkanlık’ sistemine getirecek değişiklik, şaibeli bir referandumla kabul edilmişti. Şaibeli diyorum zira mühürsüz oylar son anda YSK tarafından geçmişte hiç örneği olmayan bir şekilde mühürsüz oylar kabul edilerek seçim kazanılmıştı.

Ancak görüyoruz ki hala o referandum da küçük ortağı küstürmemek üzere dokunamadıkları Anayasa’mızın ilk dört maddesinin Anayasa’dan çıkarılmasını isteyenlerin olduğunu görüyoruz.

Anayasa’mızın ilk dört maddesini tekrar hatırlatmak istiyorum.

ANAYASANIN İLK 4 MADDESİ NEDİR?

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara'dır.

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Denilmetedir.

Ancak, zaman zaman İktidar mensuplarından birileri çıkıyor ve bu maddelerin Anayasa’dan çıkarılmasını isteyebiliyor.

Örnek mi istediniz? Buyurun:

Tarih: 14 Ocak Cumartesi 2017

AKP'li İsmail Aydın, “Anayasanın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir” dedi.

AKP'li vekil "İleride ilk 4 madde de değiştirilebilir" sözlerine MHP'liler ilk kez tepki göstermişlerdi.

Tarih: 19 Ocak 2022

Kayıtsız Şartsız Akp’yi destekleyen Yeni Akit Gazetesi yazarı Vehbi Kara bakın ne diyor?

TSK’dan Fetöcülük sebebiyle ihraç edildiği belirtilen Yeni Akit yazarı Vehbi Kara, Anayasa’nın ilk dört maddesinin değişmesini istedi…

Sayın Devlet Bahçeli, her söze bir cevap yetiştiriyor ama zamanında Ak Parti Milletvekili İsmail Aydın’a çıkıştığı gibi Yeni Akit yazarı Vehbi Kara’ya bir cevabı olmayacak mı? Hani Anayasanın ilk dört maddesi kırmızı çizginizdi? Yoksa Cumhur İttifakı’na bir halel gelir diye mi çekiniyorsunuz? Korkmayın bir şey olmaz. Siz dememiş miydiniz bizim ittifakımız pazara kadar değil mezara kadar diye. Öyle ya Anayasa’ın ilk dört maddesi önemli değil, önemli olan Cumhur İttifakı’nın devamıdır. Ne diyelim Allah bir yastıkta kocatsın…!:)

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE VE DİYEBİLENE