Düzenli olarak kombi bakımını yaptırmak gerekiyor. Aksi halde kombiniz yüksek verimle çalışmaz. Ek olarak kombinizde ani bozulmalar yaşanabilir ve arıza maliyetleri her geçen gün artar.

Kombinizin bakımını yaptırmazsanız eviniz ne kadar küçük olursa olsun, ısınmaz. Ayrıca hem kendinizi hem de yaşadığınız muhitin can güvenliğini tehdit etmiş olursunuz. Kombi bakımını yaptırmamak çok büyük kazalara sebep olabilir.

Kombinin yanma ayarları bozulacağından normalden fazla doğalgaz faturası ödersiniz.

KOMBİNİN BAKIMA İHTİYACI OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Kombinin bakıma ihtiyacı olduğunu anlamanın en önemli yolu sayaç kontrolüdür. Evden çıkmadan kapatacağınız doğalgaz sayacının son iki hanesine bakılır.

Eve dönüldüğünde tekrardan doğalgaz sayacı kontrol edilir. Son iki hanede artış varsa doğalgazınızda kaçak var demektir.

EVDE KOMBİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

Kombi kullanıcıları, yıllık rutin bakım işlemlerini yetkili servise yaptırdıktan sonra düzenli olarak kendi bakım işlemlerini uygulayabiliyor.

Bu işlemler esnasında ilk olarak kombinin basınç seviyesini kontrol etmeniz, düşük ya da yüksek basınç tespit etmeniz durumunda ise müdahalede bulunmanız öneriliyor.

Pek çok kombi modeli, ağırlıklı olarak 1 ila 2 bar arasındaki basınçta güvenle çalışıyor.

Tavsiye edilen basınç değeri ise pek çok model için 1,5 bar. Basıncın bu değerler arasında olmaması, kombileri olumsuz yönde etkileyebiliyor.

BASINCI SİZ DE AYARLAYABİLİRSİNİZ

Kombi bakım takibini yaparken düşük ya da yüksek basınçla karşılaşırsanız basıncı siz de ayarlayabilirsiniz. Düşük basıncı yükseltmek için kombinin alt bölümünde yer alan su vanasını açmanız, basıncın aniden yükselmemesi için bu işlemi yavaş yavaş uygulamanız ve basınç değeri 1,5 ila 2 bar arasına yükselene kadar işleme devam etmeniz gerekiyor.

Yüksek basıncı düşürmek için ise sisteme bağlı herhangi bir peteğin tahliye müşrünü kullanmak ya da ana tahliye vanasını açmak yeterli oluyor.

DOĞAL GAZ TASARRUFUNDA EN SIK YAPILAN YANLIŞ

Bütün elektronik aletlerde olduğu gibi ilk çalıştırmada kombiler fazla enerji ve doğalgaz çekerler. Pek çok ev sahibi, evi ısınınca kombisini kapatır ve soğumaya başlayınca tekrar açar.

Böylece tasarruf yaptığını zannederken, faturasını daha fazla kabartır. Bir ısı ayarlayıcı timer kullanmak çok daha faydalıdır.

Isının yeterince sıcak olduğunda düşük derecelere inmek, düşük olduğunda yükseltmek en doğru uygulamadır. Ayrıca, kombinizin senelik bakımını yaptırmak da ısı tasarrufu sağlayacaktır.

Editör: Gökçe Sevim