Turizm son iki sezondur pandeminin etkisi ile son derece büyük zorluklar yaşadı. Bu zorluklar halen sürmesine rağmen 2022, umutlanabileceğimiz bir turizm sezonu olmaya aday. 2021 sezonunun sonlarına doğru Avrupa’nın ülkemize satışı açması, Rusya’nın tatili uzatması ümitlerimizi bir hayli arttırdı. Biliyoruz ki Avrupa ve Rusya ülkemizi tercih ettikçe turizmimiz gerçek anlamda değerini buluyor.

Avrupa acentası satışların şu sıralarda bile yoğunlaştığını, erken rezervasyon satışlarına ilginin çok fazla artış gösterdiğini, hatta geçen sezona göre 2-3 kat fazlalaştığını belirtmekte.

Turizmimizin olmazsa olmazı olan iç pazar da ise İzmir’de düzenlenen Travel Turkey fuarına katıldık. Burada edindiğimiz izlenimler son derece olumlu ve ümit verici. Fuara katılan birçok acentadan, Jolly tur yetkililerinin açıkladığı erken satışlar, geçen yıla göre 6 kat arttı. Bu bilgi gerçekten çok sevindirici. Biz otel yöneticileri de zaten şu sıralarda gelen satış yoğunluğunu görmekteyiz.

İzmir fuarının geçen yıllara oranla daha fazla ilgi gördüğünü söylemek mümkün. Çok sayıda acentanın temsil edilmesi, ülkenin her bölgesinden gelen turizm ve tanıtım faaliyetleri için fuarda olan turizmciler fuara çok önemli değer kattılar. Burada oluşan izlenim, bizleri çok verimli bir sezonun beklediği. Fuarda TÜRSAB başkanı Firuz Bağlıkaya, İzmir belediye başkanı Tunç Soyer, İTOB başkanı Mahmut Özgener hem ziyaretçi hem de turizmin ele alındığı toplantıda konuşmacı olarak yer aldı.

Bizi memnun eden bir başka önemli konukta Muğla valimiz Ayın Orhan Tavlı’nın katılımı. Özellikle biz Bodrum turizmcileri ile olan sohbeti ve desteği gerçekten çok kıymetliydi. Bunun yanısıra Leleg Route projesine desteği de memnuniyet vericiydi. Fuarda Sayın valimizi BODER’in standında, BODER yetkilileri ile ağırladık. Bu nedenle fuarda Bodrum’u temsil eden BODER’de turizmciler olarak gönüllerimizi kazandı. Kısaca turizme yön veren yetkililer bürokratlar otel işletmecileri ,yöneticileri Acenta yetkilileri hatta sanatçılar hep birlikte turizme, sezona ışık olmak için bir aradaydık.

Ancak bu kadar olumlu gelişmenin ve güzelliğin yanısıra kimsenin anlayamadığı üzücü bir durumla karşılaştık, zira fuarda Bodrum standı yoktu. Bakıyoruz Çeşme, Didim, Kuşadası gibi önemli destinasyonlar standlarında temsil edilirken, tanıtım yaparken Bodrum standının olmayışını sanırım kimse açıklayamaz. Özellikle İzmir fuarının Bodrum’a en yakın organizasyon olduğunu düşünürsek bu akıl almaz bir durum.

Duyumlarımıza göre BOYTAV’ın, “ne gerek var” düşüncesinden kaynaklanan bir gelişme bu katılmama kararı. Bu düşünce sahipleri sanırım turizmden çok uzaktalar. Ya da turizme bakışları olumlu değil. Bir süre önce herkesin desteklediği ve büyük ümit beslediği “Visit Bodrum” projesinin de hayata geçirilemediğini düşünürsek, turizme bakışınızı daha iyi anlıyoruz. Çok uzatmadan söyleyelim biz turizmciler Fuara katılmamanızı kesinlikle kabul edemiyoruz.

2022 turizminin çok ümit verici olduğunu, 60 milyon turist hedefine ulaşma şansımızın bulunduğunu tekrar vurgulayalım. Biz profesyonellerin planlarımızı bu doğrultuda yapmamız gerektiğini de hatırlatmak isterim.

Editör: TE Bilişim