Yurdun dört bir yanında her yıl, özellikle yaz aylarında çok sayıda 'düğün, nişan ve asker uğurlama' gibi etkinliklerde ateşlenen silahlar, telafisiz kayıplar ve tarifsiz acılara neden oluyor.

Ülkenin kapanmayan yarasını çare bulabilmek amacıyla İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine bir tedbir genelgesi gönderdi. Genelgede yaz aylarında artan bu tür etkinliklerde silahla havaya ateş açılması olaylarına karşı dikkatli olunması ve tedbirlerin gözden geçirilmesi istendi.

Türk Ceza Kanunu'nun "Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulmaması" başlıklı 170'inci maddesinde yer alan "Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda; silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmü uyarınca gerekli adli ve cezai işlemlerin yapılmasının, açık alanlarda yapılacak etkinliklerde farkındalık oluşturulmasına ilişkin genel emir yayımlanmasının ve organizasyon sahiplerinden taahhütname alınması konularında valiliklerin talimatlandırıldığının hatırlatıldığı genelgeye göre;

  • 'Düğün nişan, asker uğurlama, spor müsabakaları galibiyet kutlamaları' gibi etkinliklerin yaz aylarında artacağı göz önünde bulundurularak "Mutluluğa Kurşun Sıkma Geleceği Karartma" sloganlı afişlerle yurttaşlar bilgilendirilecek.
  • Bu afişler, sosyal medya platformları başta olmak üzere yerel, ulusal basın ve yayın organlarında yayımlanacak. Ayrıca afişler, il ve ilçelerde bulunan reklam tabelalarına asılacak, kamu kurum ve kuruluşlarının resmi internet sitelerinde kullanılacak.
  • Valiliklerce söz konusu etkinliklere yönelik önleyici tedbirler gözden geçirilecek, denetimler artırılacak ve bölgelerin şartlarına göre ilave tedbirler alınabilecek.
  • Etkinlik alanlarında havaya silahla ateş edilmesi dahil her türlü olumsuzluğun önüne geçilmesi amacıyla etkinlik ve organizasyon sahiplerinden taahhütname alınması uygulamasına devam edilecek.
  • Valiler ve kaymakamlar koordinesinde kutlamalarda silah kullanılmamasına yönelik yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, yerel medya gibi kurumların dahil edileceği toplumsal farkındalığı artırıcı kampanyalar düzenlenecek.
  • Vali ya da kaymakam başkanlığında düzenlenen muhtar ve halk toplantılarında konu gündeme alınarak toplumsal farkındalık artırılacak. Kolluk birimlerince söz konusu etkinlik ve organizasyonlarda sivil personel görevlendirilecek.
  • Etkinliklerde kamu personelinin havaya ateş açtığının tespit edildiği durumlarda, ilgili personel hakkında gerekli adli ve idari işlemler yapılacak.

Editör: TE Bilişim