Avustralya’daki bilim insanları laboratuvar çalışmalarında kilometre taşı olacak iki potansiyel corona virüs aşısını test etmeye başladılar. BBC’de yer alan habere göre Oxford Üniversitesi ve ABD’li Inovio Pharmaceutical tarafından yapılan aşılar Dünya Sağlık Örgütü tarafından hayvan testleri için onaylandı.

Avustralya’nın ulusal bilim ajansı, aşıların işe yarayıp yaramadığını ve insanlar için güvenli olup olmadığını değerlendirecek. İnsan üzerine ilk deneme ise geçen ay ABD'de gerçekleşti. Dünyanın her yerinden olağanüstü hızda gelen birçok aşı gelişmesi var. Avustralya Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü (CSIRO) testlerinin, bir hayvan modeli kullanan aşı testlerinin ilk kapsamlı ön çalışması olacağını belirtti. Araştırmacılar, bu aşamaya yol açan küresel iş birliğinin hızının ve seviyesinin benzeri görülmediğini söyledi.

CSIRO’dan Doktor Rob Grenfell, gazetecilere verdiği demeçte “normalde bu noktaya gelmek yaklaşık bir ila iki yıl sürüyor, aslında biz de bunu birkaç ay kısalttık” dedi.

AŞILAR NASIL ÇALIŞIYOR?

Covid-19 hastalığına neden olan Sars-CoV-2 virüsü için dünyada gelişme aşamasında en az 20 aşı var. CSIRO bu araştırmanın çoğunu denetleyen küresel bir şirketler birliği tarafından seçilen iki seçeneği test ediyor.

Neden Günde Bir Elma Yemelisiniz? Neden Günde Bir Elma Yemelisiniz?

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen seçenek bir vektör aşı. Corona virüs proteinlerini bağışıklık sistemine sokmak ve bir tepki oluşturmak için ‘kusurlu’ bir virüs kullanıyor. Testin yapıldığı Victoria’daki Avustralya Hayvan Sağlığı Laboratuvarı direktörü Profesör Trevor Drew, “ama virüsleri çoğaltamıyorlar, bu nedenle bu aşıdan dolayı hastalanma olasılığı yok” dedi.

Editör: TE Bilişim