İkinci el telefon alacak olanların özellikle kutusuz ve faturasız cihazlara dikkat etmeleri önerisinde bulunan yetkililer, telefonların IMEI numarasına da mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'de kayıtlı olması gereken cihazların IMEI numarası e-Devlet üzerinden kontrol edilebiliyor.

İşte ikinci el cep telefonu alırken dikkat etmeniz gereken maddeler:

İkinci el telefon alırken çalıntı kontrolü

IMEI’sini e-devlet’te sorgulayın. Burası şikayet durumuna göre ve çalınan telefonun bulunmasına göre doldurulduğu için, bir telefon çalıntı olsa da, buraya henüz yansımamış olabilir.

Telefonun faturasının olması önemli. Telefonun faturası varsa, faturadaki IMEI numarası ile, telefondaki IMEI numarasını muhakkak karşılaştırın. Fark olmamalı. Eğer fark varsa, faturadaki telefon ile elinizdeki telefon aynı değildir.

Eğer telefon faturasız ve yurt dışı kayıtlı olarak size satılıyorsa, muhakkak SIM kartınızı takıp, telefonla WiFi kapalıyken telefonla görüşün.

Fiziksel kontroller

Darbe almış ve çizikleri olan bir telefon almamayı tercih edin.

Telefonun ekranı ve kasa birleşim yerlerine iyice bakın. Ekranı değişmiş ve içi açılmış bir telefonun kasasıyla ekranı birleşimi arasında izler ve açıklıklar olabilir. Ayrıca telefonun kasasında alyan ve vidalar varsa da onlara da bakın. İçi açılmış bir telefonun vidalardan durumu belli olacaktır.

SIM Kartı takıp, telefonla konuşmak hem telefonun kayıtlı ve çalışır olduğunu bizlere gösterir, hem de telefonun mikrofon ve ahizesinin sağlam olduğunu.

Ekranda ölü piksel kontrolü yapabilirsiniz. Ekran test uygulamalarıyla beraber kenarlarından ışık sızmaları ve ölü piksel olup olmadığını kontrol edin.

Ön arka kamera çalışıyor mu, muhakkak kontrol edin.

Telefonun hoparlörünü de bir müzik açıp dinlemek önemli. Hoparlör çalışıyor olsa bile, cızırtı varsa tercih etmeyin. Çünkü cızırdayan hoparlör fazla düşme ve sıvı temas şüphesini artırır.

Eğer telefonda fiziksel bir buton ve parmak izi okuyucu varsa, bunları da muhakkak deneyin.

Servis dışında anakart başta olmak üzere parçaları değişen telefonları tercih etmeyin. Sorunların tekrarlama olasılığı daha yüksek olacaktır.

Testler de önemli

En önemli test pil testi. Özellikle iPhone alacaksanız kesinlikle ayarlardan pil sağlığını kontrol edip, pil testi yapın.
Android tarafında da çeşitli pil test uygulamaları var. Biz incelemelerimizde GeekBench 4 pil testini yapıyoruz. Bunun kısa süreli testini yapabilirsiniz. Ayrıca yüzde 10 düşüş süresinden de pilin durumu ile ilgili tahminlerde bulunabilirsiniz.

Telefonda bir terslik olup olmadığını anlamak için, AnTuTu gibi genel testlerden birini de yapmakta fayda var.

Editör: Yadigar Hanım