Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 lira olacağını duyurmasının ardından, buna ilişkin kanun teklifi komisyondan geçti. Düzenlemeyi ‘seçim rüşveti’ olarak değerlendiren muhalefet, teklife şerh düştü.

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 lira olmasını da düzenleyen “İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti.

Muhalefet partileri, depremde üstün hizmet gösterenlere madalya verilmesini, muharip gazilerin maaşları ve yüksek yargı organlarının üyelerinin aylıkları arasındaki farklılıkların giderilmesini de düzenleyen teklife şerh düştü.

Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre,  teklifin torba kanun yöntemiyle yapılmasını eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) muhalefet şerhinde, emekli aylıklarıyla ilgili düzenlemenin seçim yatırımı sayılabilecek maddelerin arasına sıkıştırıldığı belirtildi.

Emekli aylıklarının 7 bin 500 TL’ye tamamlanmasının “ciddi bir tuzak” içerdiği ifade edilen şerh metninde, “Düzenleme emeklilerin sefalette eşitlenmesi ve yeni mağduriyet anlamına gelmektedir. Bu düzenleme ile kök aylıkları artırılmamaktadır” denildi ve emekli aylıklarının düşmesinin sebebinin de AK Parti iktidarı olduğu kaydedildi.

Editör: Ali Özyiğit