Ağız ve diş sağlığı, kişinin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen unsurlar arasındadır. Diş kaybı gibi durumlar hem fonksiyonel hem de estetik açıdan çeşitli sorunlara yol açarak pek çok olumsuz durumu beraberinde getirir. Gelişen diş cerrahisi, ilgili sorunları gidermek için çeşitli çözümler sunarak hastaların yaşam kalitelerini artırmayı amaçlar. Etkili tedavi teknikleri arasında kalıcılığı ve doğal görünüm sunmasıyla öne çıkan implant tedavisi yer alır.

Günümüzde sıklıkla başvurulan tedavi yöntemlerinden implant, kaybedilen dişlerin gerçeğe en yakın yapay yöntemlerle telafisine odaklanır. Bu bağlamda İmplant nedir?” sorusuna; çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir, yanıtını vermek mümkündür. Uzun ömürlü kullanıma sahip olan implantlar, hareketli protezlerle hastaya çiğneme esnasında yardımcı olur. Ayrıca görünüş bakımından doğal ve canlı bir sonuç ortaya koyar. Hastalar tarafından sıklıkla tercih edilen implant için başarı oranı %95 civarındadır.

İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?

İmplant cerrahisi, diş eksikliklerini ortadan kaldırma amacıyla yapılan operasyonel bir işlemdir. Teşhis esnasında röntgen ve 3D tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. Tedavi süreci ise çene kemiğine yerleştirilen titanyum implantlar üzerinde yapay dişlerin monte edilmesiyle başlar. Uygulama sırasında takip edilen diğer adımlar ise şu şekildedir:

  • İmplant prosedürü, hastaya lokal anestezi verilerek başlar. Bu sayede acı ve sızlama hissi asgari düzeye iner.

  • Cerrahi araçlar yardımıyla diş eti açılır. Ardından çene kemiğinde implantın yerleştirileceği uygun bir yuva oluşturulur.

  • İmplant çeşitleri arasından hasta durumuna göre seçilen bileşen bölgeye yerleştirilir.

  • Dikiş atılarak diş eti kapatılır. İmplantın sağlıklı bir şekilde kemiğe kaynaması için iyileşme süreci takip edilir.

İmplant, kemiğe kaynadıktan sonra üzerine kalıcı protez yerleştirilir. Uygulamanın yöntemine bağlı olarak cerrahi vida üzerine doğrudan diş takılabilir. Operasyonel sürecin tamamlanmasıyla birlikte hasta, estetik açıdan doğal görünümdeki dişlere sahip olur.

İmplantın başarısında diş hekiminin rolü büyük bir önem arz eder. Tedavi öncesinde hastanın ağız yapısı röntgenlerle çok iyi incelenip analiz edilir. Komplikasyonlar dahilinde sinirler ve diğer dişler zarar görebileceği için bu tip durumlarda hekimler, rehabilitasyon çalışmaları gibi ek prosedürlerden faydalanır. İmplantın kurtarılmasına odaklanan işlemler, başarı oranı ve kalıcılık üzerinde etkilidir.

İmplant Tedavisinin Aşamaları

İmplant uygulama süreci, hassasiyetle planlanan çeşitli aşamalardan meydana gelir. Her adım, hastanın ağız yapısı ve rahatsızlığına göre düzenlenerek uzman diş hekimi tarafından gerçekleştirilir. Ön muayene, tanı ve analiz süreçlerinin ardından gereksinimlere bağlı yol haritası çizilerek başarılı sonuçların elde edilmesi hedeflenir. İmplant tedavisinin aşamaları ve detayları aşağıdaki gibidir:

Muayene ve Planlama

Tedavi süreci detaylı bir analizle başlar. Öncelikle hastanın genel sağlık durumu, ağız ve çene yapısı incelenir. Değerlendirme kapsamlı bir ağız muayenesi ve radyografik görüntülemeler (panoramik röntgen veya bilgisayarlı tomografi) ile desteklenir. Görüntüler, çene kemiğinin yapısını analiz ederek uygulama için en uygun konumunu belirlemekte kullanılır. Ayrıca hastanın kronik rahatsızlığı olup olmadığı, kullandığı ilaçlar ve mevcut sağlık durumu da göz önünde bulundurulur.

Operasyon

Planlama tamamlandıktan sonra cerrahi aşamaya geçilir. Bu noktada hekim tercihine göre genel veya lokal anestezi uygulanır. Ardından çene kemiğine küçük bir kesik açılarak implantın yerleştirileceği alan hazırlanır. Vida şeklindeki titanyum malzeme, özel aletler kullanılarak çene kemiğine yerleştirilir. Cerrahi işlem, genellikle 30 dakika ile bir saat arasında sürer. Bununla birlikte hasta durumuna bağlı olarak süre konusunda bazı değişiklikler olabilir. İmplant yerleştirildikten sonra kesi, dikişlerle kapatılır ve iyileşme süreci başlar.

İyileşme Süreci

Vidanın kemikle bütünleşmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekir ve bu süre, ortalama olarak 3-6 ay arasındadır. İmplant iyileşme süreci boyunca hastaya gerekli görüldüğü takdirde geçici bir protez yapılır. Hastalar, sert besinlerde kaçınarak ve sıcak gıdalardan kaçınarak beslenme düzenlerini sürdürebilirler. İyileşme aşamasında tedaviyi uygulayan hekim, belirli bir zaman diliminde hastayı kontrollere çağırarak olumsuz durumlara karşı ek prosedürler uygular.

İmplant Üstüne Diş Yerleştirilmesi

Osseointegrasyon adı verilen tedavi süreci tamamlandıktan sonra ikinci cerrahi işlem gerçekleştirilir. Yerleştirme işlemi esnasında ilk adım olarak müdahale alanına lokal anestezi yapılır. Bölgenin uyuşmasının ardından implantın üzeri açılarak abutment adı verilen bağlantı parçası yerleştirilir. Parça; titanyum, zirkonyum ve seramik gibi bileşenlerden üretilmesi gereği protez yapısının sağlamlığını garanti altına alır.

Abutment yerleştirildikten sonra protez dişlerin hazırlama aşamasına geçilir. Protez dişler, hastanın doğal diş yapısına uygun olarak özel olarak tasarlanır. Dijital modelleme sayesinde estetik ve fonksiyonel açıdan nitelikli sonuçlar alınır. Protez dişler hazırlandıktan sonra abutment yani implant üzerine yerleştirilir.

Son Kontroller ve Bakım

Sıcak Havalar Beyin Kanaması Riskini Artırıyor Sıcak Havalar Beyin Kanaması Riskini Artırıyor

Protez dişlerin yerleştirilmesiyle tedavi süreci tamamlanır. İmplantların uzun ömürlü ve sağlıklı olması için periyodik kontrollere gidilmelidir. Bu noktada hastanın muayene takvimine özen göstermesi gerekir. Ayrıca hasta, hijyen ve implant bakımı standartları hususunda dikkatli olmalıdır. Kişi, tedavinin ardından diş fırçalama gibi rutinlerin yanı sıra beslenme programında düzenlemeler yapmalıdır.

İmplant Tedavisinin Avantajları

İmplantlar, estetik duruş ve işlevsellik bakımından kişinin doğal dişlerinden farksızdır. Eksik dişlerin yerine yerleştirilen protez dişler sayesinde hasta, çiğneme fonksiyonunda gelişme kaydeder. Bu sayede sindirim sistemi bozuklukları gibi durumların da önüne geçilir. Tüm bunlara ek olarak implant tedavisinin pek çok farklı avantajı vardır. Uygulamanın ağız sağlığı ve kullanım bakımından sunduğu imkanlar şunlardır:

  • Uzun ömürlü ve fonksiyonel kullanım sağlar.

  • Hijyen şartları ve bakımı oldukça kolaydır.

  • Ağız yapısında hasara neden olmaz.

  • Çene ve ağız yapısını korur.

  • Doğal diş görünümüne en yakın sonuçları verir.

  • Dayanıklı ve güçlü bir yapıya sahiptir.

Sunduğu avantajlarla öne çıkan implant tedavisi, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırdığı için uzun vadeli bir memnuniyeti de beraberinde getirir.

İmplant Tedavisinde Kullanılan Malzemeler ve Teknolojiler

İmplant tedavisi sırasında kullanılan malzemeler cerrahi standartlara uygun olarak üretilir. Ağız içerisine yerleştirilen yapay kökler de ağırlıklı olarak titanyumdan elde edilir. Bileşenin, vücut yapısıyla uyumluluğu sayesinde operasyonun başarı şansı artar. Böylece uzun vadede protezin yıpranması veya düşmesi gibi olumsuz durumlara karşı da önlem alınmasına katkıda bulunur.

Tedavide kullanılan diğer bileşenler ise kobalt, porselen, zirkonyumdur. Hangi malzemenin tercih edildiği implant fiyatları üzerinde etkiye sahiptir. Operasyonlar sırasında yararlanılan araç ve gereçler de oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. İmplant işlemlerinde kullanılan teknolojik araç ve gereçler ise şunlardır:

  • Bilgisayarlı Tomografi Aracı ve Üç Boyutlu Görüntüleme Cihazları

  • Cerrahi Rehber Sistemleri

  • Bilgisayar Destekli İmplant Tasarım ve Üretim (CAD/CAM) Araçları

Tedavide kullanılan teknolojiler tedavi sürecinin güvenilirliğini ve etkinliğini artırır. Bu sayede sinir zedelenmesi, çevre dişlerde hasar oluşumu ve başarısız uygulama riski asgari düzeye iner.

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavisi ne kadar sürer?sorusuna; hastanın sağlık durumu, çene yapısı, uygulanacak tedavi planına bağlı olarak 3 ile 6 ay arasında sürer, yanıtı verilebilir. Bazı durumlarda ileri cerrahi teknikler ve hızlı protokoller kullanılarak süreç daha da kısaltılabilir. Bu noktada hekim görüşü ve tedaviye verilen yanıt kilit rol oynar.

İmplant tedavisi için etkili seçenekler sunan Hospitaprime, uzman kadrosu ve yüksek teknolojili araç altyapısıyla öne çıkar. Standart uygulamaların yanı sıra zigomatik implant gibi tekniklerde de başarılı bir tedavi olanağı tanır. Diş kayıplarınıza yönelik nitelikli bir tedavi almak için klinikle iletişime geçebilir ve randevu oluşturabilirsiniz.

Editör: İsmail Türk