Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü eski bir çevre bakanını İstanbul belediye başkanlığına aday olması ve Türk liderinin yirmi yıllık iktidarındaki en kötü siyasi yenilginin intikamını alması için görevlendirdi.

Murat Kurum, Türkiye'nin büyük şehirlerinin kontrolünün ele geçirileceği 31 Mart belediye seçimlerinde Erdoğan'ın İslamcı muhafazakar Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) temsil edecek.

Laik muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Erdoğan'ın 1990'larda 2019'da yapılan anketlerde belediye başkanı olarak şehri yönetmesinden bu yana ilk kez İstanbul'un kontrolünü geri aldı.

Bu oylama aynı zamanda muhalefetin başkent Ankara'yı geri kazandığını ve Ege'nin liman kenti İzmir'de iktidarı elinde tuttuğunu da gösterdi.

Muhalefetin Türkiye'nin üç büyük şehrini kontrol etmesi, Erdoğan'ın siyasi yenilmezlik imajını paramparça etti ve onun hakim yönetimine karşı artan kızgınlık düzeyinin altını çizdi.

Başkanın rakipleri, yolsuzluk algısına ve 2016'daki başarısız darbe girişiminin ardından gelen kapsamlı siyasi baskıya karşı kampanya yürüttü.

Erdoğan, yıllık enflasyon oranının yüzde 85'i aştığı ekonomik krizin sancıları sırasında zorlu bir yeniden seçimi kazanmak için geçen yıl toparlandı.

O zamandan bu yana gözlerini, sokak futbolu oynayarak büyüdüğü ve Türkiye'nin dindar Müslümanlarının ve yoksullarının savunucusu olduğunu ilan ederek siyasi kariyerine başladığı şehir olan İstanbul'u geri kazanmaya dikti.

Erdoğan, İstanbul'daki parti kurultayında taraftarlarına tezahürat yaparak, "31 Mart'a kadar durmak yok, yola devam diyoruz" dedi.

Bahane yerine çözüm peşinde koşan, kibir yerine tevazu ile hareket eden adaylarla milletimizin önünde duruyoruz” dedi.

'Özel dikkat'

Kurum, Konya Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu ve 2018'den geçen yıla kadar Erdoğan'ın Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yaptı.

Ukrayna, Rusya’ya göz açtırmıyor Ukrayna, Rusya’ya göz açtırmıyor

Türk medyası, 47 yaşındaki Ankaralının geçen ay Erdoğan'ın denetlediği bir parti içi ankette birinci çıktığını bildirdi.

Kurum ayrıca Türkiye'nin toplu konut idaresinde de çalıştı ve geçen yıl İstanbul'un bir ilçesini temsilen milletvekili oldu.

Eşi Şengül, 2021 yılından bu yana Türkiye'nin güçlü medya düzenleyicisi RTÜK'te üst düzey görevde bulunuyor .

Kurum'un şehir plancısı olarak geçmişi, Erdoğan'ın İstanbul'un muhalefet kontrolü altında köhne ve işlevsiz hale geldiği yönündeki iddialarıyla örtüşüyor.

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, tartışmalı bir şekilde iptal edilmesi nedeniyle uluslararası manşetlere çıkan 2019 seçimlerinde Erdoğan'ın müttefikini geride bıraktı.

İmamoğlu, yeniden yapılan oylamayı büyük bir farkla kazandı ve bu onu muhalefet için anında bir kahramana, Erdoğan için ise zorlu bir düşmana dönüştürdü şeklinde ingiliz basınında yer aldı.

Editör: Habererk Com