Sığınmacıların göç sorunu dünyada giderek büyürken, İngiltere'nin Türkiye'ye kaçak geçişleri önlemek ve sığınmacıların ‘entegrasyonu’ amacıyla Türkiye’ye yardım gönderdiği ortaya çıktı.

Türkiye'ye Suriyeliler ve Afganlar başta olmak üzere kaçak giren yabancıların sayısı giderek artıyor. Kaçak sığınmacılar konusunda Türkiye'yi kendisine kalkan olarak gören Avrupa ülkeleri, zaman zaman da kesenin ağzını açıyor. Son olarak İngiltere’nin Türkiye’ye sığınmacıların ‘entegrasyonu’ ve kaçak geçişlerin önlenmesi için 3 milyon sterlin gönderdiği ve 9 araç tahsis ettiği öğrenildi.

İddia İngiliz basınında yer aldı. The Guardian Gazetesi, İngiltere hükümetinin göçmenlerin Avrupa'ya geçişini engellemesi için Türkiye'ye geçen yıl 3 milyon sterlin para ödediğini yazdı. İngiltere'nin sığınmacılar için Türkiye'ye yaptığı yardımların 2019'da 14 bin sterlin olduğu ve ilerleyen yıllarda daha da arttığı vurgulanan haberde, mali desteğe ek olarak ekipman ve polis eğitimi desteği verildiği aktarıldı. Polis desteği ile ilgili ayrıntıda geçen yıl haziran ayında da İran sınırına gönderilmek üzere Türkiye'deki emniyet birimlerine 9 araç tahsis edildiği ifade edildi.

SINIRDA ŞİDDET ARTTI İDDİASI

Guardian, İngiltere'nin maddi desteğiyle geçen yıl İran sınırında 238 binden fazla göçmenin ülkeye girişinin engellediğine işaret ederek, Türkiye'nin sınırda göçmenlere yönelik şiddet uyguladığını ve bunu da son dönemde artırdığını iddia etti.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'ndan adı açıklanmayan bir kaynak, Türkiye'nin son iki yıldır Avrupa'ya göçmen akınını önlemede çok önemli bir ülke haline geldiğini ve şu anda stratejik önemini arttırdığını belirterek, “Uzmanlığımızı ve yasa dışı göçmenlerin rotasıyla ilgili elimizdeki bilgileri Türkiye'ye sunuyoruz” dedi.

GÖÇMENLERİN GEÇİŞİNİ ÖNLEMEK İÇİN YENİ BİRİM KURULDU

Guardian, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın Avrupa’ya göçmen geçişlerinin engellenmesine yönelik bir de birim kurduğunu yazdı. Haberde İçişleri Bakanlığı'nın “Yasadışı göçü engellemek için Türkiye gibi ortaklarımızla karşılıklı fayda amaçlı olarak çalışma yürütüyoruz” açıklamasına yer  verilirken,  İngiltere'nin göçmenlere yönelik politikalarının da ülke içinde eleştirilere neden olduğu bildirildi.

Öte yandan, İngiltere'deki Göçmenlerin Refahı İçin Ortak Konsey Derneği'nin kampanya sorumlusu Mary Atkinson, hükümetin göçmenlere karşı uluslararası hukuku hiçe saydığını dile  getirerek, “Türkiye-İran sınırında ya da Fransa veya Belçika sınırında olması fark etmez… Bu hükümet gizlice diğer ülkeleri kendi pis işlerini yapmaları için finanse ediyor” ifadelerine yer verdi.

Editör: Yadigar Hanım