Samsun’un Bafra İlçesinde Avukat Ayhan Çil tarafından ilk defa arabuluculuk bürosu açıldı. Arabuluculuk konusunda açıklama yapan Av. Çil, arabuluculuğun alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olduğunu, tarafların kendi aralarında uzman kişiler yardımıyla kolay, ucuz ve yargılamaya oranla kısa zamanda her iki tarafın da kabul edecekleri ortak bir çözüm üretme yöntemi olarak da tarif edildiğini aktardı. Av. Çil arabuluculuğun, tarihi geçmişimize ve milli kültürümüze uygun olduğu gibi başta Avrupa Ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere modern hukuk sistemlerinde de başarıyla uygulanan ve hukukumuzda da 22/06/2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6325 Sayılı Yasa ile uygulanmaya başlayan bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğunu vurguladı.

   Arabuluculuk; sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek, müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamaların ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve isteğe bağlı yürütülen bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğu bilgisini veren Av. Çil, "Bu faaliyeti yürüten ve Adalet Bakanlığındaki resmi sicile kayıtlı olan kişiye arabulucu denir. Aksini kararlaştırmadığınız sürece arabuluculuk faaliyeti sırasında sunulan veya diğer şekilde elde edilen bilgi ve belgeler ile kayıtlar gizli olacak, hem arabulucu, hem de taraflar bu konuda gizliliğe uymak zorunda olacaktır. Taraflar birlikte veya kendileri arabulucuya başvurma teklifinde bulunabilir ve arabulucuya başvurma teklif edilen diğer taraf en geç 30 gün içinde dava konusu uyuşmazlığın arabulucu aracılığı ile çözümü yönünde teklife cevap vermelidir. Eğer cevap vermez ise bu teklifi reddetmiş sayılır. 


  Arabulucuya başvurma konusunda karşı tarafla anlaşmanız halinde http://www.adalet.gov.tr internet adresindeki Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı birimindeki Güncel Arabulucular Listesi linkinden isim ve adres itibariyle resmi listeye kayıtlı arabulucuların isim ve iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.’’ dedi.

Editör: TE Bilişim