Veli Ağbaba, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde binlerce öğrencinin isteği dışındaki okullara yerleştirildiğini söyledi. Söz konusu öğrencilerin özel okullara ve açık liselere kayıt yaptırmak zorunda bırakıldığını anlatan Ağbaba, “Eğitim sistemimiz içinden çıkılmaz bir hal almış durumda. Eğitimde gelişmişlik sıralamasında her geçen yıl gerileyen Türkiye, geleceği olan gençleri eğiten değil, eğitemeyen bir ülke konumuna gelmiştir. İdarecisi, öğretmeni, öğrencisi ve velisi mutsuz bir sistem, elbette ki başarılı olamayacaktır. Milli Eğitim Bakanını eğitimin sorunlarını çözmek için göreve davet ediyoruz.” dedi.

Eğitim sisteminin her geçen gün içinden çıkılmaz hale geldiğini vurgulayan Ağbaba, şöyle devam etti: “Okulların açılmasına kısa bir süre kala hala binlerce öğrenci kayıt telaşı yaşamaktadır. 17-21 Ağustos tarihlerinde gerçekleşen yerleştirmeye esas nakil için 434 bin 615 öğrenci müracaatta bulunduğu, bu öğrencilerden 101 bin 12'sinin tercihleri doğrultusunda bir başka okula nakilleri yapıldığı açıklanmıştır. Bakanlığınız tarafından yapılan ilk açıklamada yaklaşık 100 bin öğrencinin okulu değişirken, 50 bin öğrencinin açıkta kaldığı, 230 bin kontenjanın ise boşta kaldığı belirtilmektedir. Nakil işlemleri ve kayıtlar devam ederken, pek çok öğrencinin ikametgahından kilometrelerce uzaktaki okullara gitmek zorunda bırakıldığı veya açık liselere kayıt yaptırmaları istendiği belirtilmektedir. Pek çok veli ise çocuklarını, binlerce lira ücret ödeyerek temel liseye kayıt yaptırmak zorunda kalmıştır.”

Veli Ağbaba, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından cevaplanması istemiyle bir de soru önergesi verdi. Ağbaba, önergesinde Bakan Avcı’ya “Türkiye Genelinde kaç öğrenci açık liseye kayıt yaptırmak zorunda kalmıştır? Türkiye Genelinde kaç öğrenci imam hatip liselerine kayıt yaptırmıştır? Malatya ilinde kaç öğrenci açık liseye kayıt yaptırmıştır? Malatya ilinde temel liselere giden öğrenci sayısı kaçtır? 2015-2016 eğitim öğretim yılı açılışı öncesi Malatya merkezi ve ilçelerindeki okulların öğrenci sayıları kaçtır? Bu okulların geçtiğimiz yılki öğrenci sayıları ne kadardır? Bakanlığınız tarafından bu yıl uygulanan sistem sonucu kaç okul kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır? Bakanlığınız tarafından uygulanan sistem pek çok devlet okulunu diğer okullarla birleştirmeye, öğretmenleri açıkta bırakmaya, sonuçta eğitim kalitesini düşürmeye sebep olmaktadır. Eğitim sisteminin her geçen gün gerilediği tüm bağımsız çevreler tarafından dile getirilirken , Bakanlığınız tarafından bu kötü gidişin önüne geçilmesi Malatya ilinde kaç imam hatip ortaokulu ve lisesi açılmıştır? Bu liselerdeki öğrenci sayıları ne kadardır?” sorularını yöneltti.

Editör: TE Bilişim