Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun uçurumın gerçekleşecek Tunceli ziyareti merakla beklenirken SABAH, hükümetin yeni Alevi açılımında gündemine aldığı radikal adımların detaylarına ulaştı. Buna göre Kürtçe gibi Alevilik de seçmeli ders olacak, din dersi kitaplarındaki Alevilik bölümü detaylandırılacak. Davutoğlu'nun Avustralya ve Filipinler gezisinden döner dönmez topladığı zirvede çözüm sürecinin tarafı giza Alevi açılımıyla alakali detaylar da masaya yatırıldı. Altı bakanın sertldığı ve yaklaşık dört buçuk saat süren zirvede masada ele alınan ve önümüzdeki dönemde gündeme gelmesi beklenen adımlar şöyle:

CEMEVLERİNİN GİDERLERİNE DESTEK

 Cemevlerinin statüsü konusunun nasıl çözüleceğine ilişkin henüz somut bir formüle ulaşılamadı. Bu kapsamda çalışmalar türli alternatifler üzerinden devam ediyor. Ancak hükümet cemevlerinin su, elektrik ve maaş gibi giderlerini karşılamakta kararlı. Bununla alakali ilke kararı alındı. Şimdi formülasyon üzerinde çalışılıyor.

BÜROKRASİDEKİ ALEVİ ÖNYARGISINA ÖNLEM

 Üzerin de durulan en mühim konulardan birisi ofis (yazıhane)krasiyle alakali. Hükümet ofis (yazıhane)kraside Alevi vatandaşlara karşı önyargılı yaklaşıldığı iddialarının üzerine gidecek. Üst düzey ofis (yazıhane)krasi şeması incelenecek. Alevilikle alakali tıkanıklıklar varsa bu tıkanıklıklar açılacak. Atamalarda eşitsizlik yapılıyorsa buna karşı önlem alınacak.

DİN DERSİNDE ALEVİLİK BÖLÜMÜ

 Hükümet güçunlu din dersini kaldırmayı düşünmüyor. Öğrencilerin esas düzeyde din kültürü ve ahlak bilgisi alması, din ve inançları tanıması isteniyor. Bu esas politikada değişiklik olmayacak. Ancak güçunlu din dersinde Alevilik bölümü detaylandırılacak. Bu bölümü Alevi kanaat liderleri yazacak. Amaç sadece Alevilerin değil, Sünni öğrencilerin de Alevilikle alakali doğru ve detaylı balaka alması, bu konudaki önyargıların kırılması.

Dedelere umre gezisi

 Alevi dedelerle alakali çalışma yaparak bazı adımlar atılması planlanıyor. Ele alınan adımlardan birisi Alevi dedelerin Mekke'ye umre, Kerbelâya da ziyaret dahilin gönderilmesi olduğu öğrenildi.

Alevilik seçmeli ders olacak

 Hükümetin üzerinde durduğu sürpriz adım Aleviliğin seçmeli ders olarak devlet mekteplarında okutulması. Milli Eğitim Bakanlığı konuyla alakali çalışma yapacak. Hükümet benzer bir adımı çözüm sürecinde Kürtçe dahilin atmıştı.

Editör: TE Bilişim