TSK, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliğinde, taşınır malların kayıtlara işlenmesi; yönetilmesi ve görevlilerin sorumluluklarına ilişkin kurallar yer alıyor.

Maddenin 10 maddesi Üçüncü Bendinde, satın alındığı anda tüketilen elektrik, su, antifiriz, toner, mutfak tüpü, dergi, gazete gibi, izlenmesi hem güç, hem de gerek olmayan mallar için işlem belgesi düzenlenmesi istenmiyor; bunlar taşınmaz defterlerine işlenmiyor.

Bugün yapılan değişiklikle, defterlere işlenmeyecek taşınır mallar arasına şunlar eklendi; “1.11.1983 tarihli ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda yer alan görevlerin ifası amacıyla, satın alma yoluyla temin edilen ve üst yönetici tarafından kayda alınmaması uygun görülen taşınır mallar.”

Milli İstihbarat Teşkilatı, 2937 sayılı yasaya göre, ülke bütünlüğü; varlığı; güvenliğini tehdit edecek faaliyetler hakkında istihbarat toplamakla görevli bir kuruluş. Yasasına 2014 yılında yapılan eklemelerle, görev kapsamı genişletildi ve dış güvenlik; terörle mücadele gibi unsurlar eklendi. Bunun yanısıra, içte ve dışta operasyonlar yapabilmeye elverişli bir örgütsel yapıya kavuşturuldu.

Görevleri öylesine genişletildi ki, aldığı her mal, yönetmelikle öngörülen; “Yasada yer alan görevlerin ifası” kapsamına girebiliyor.

Yönetmeliğin 25 Ocak 2016 tarihinde değiştirilen 4. Maddesine göre de arsa, bina gibi taşınmaz olmayan her şey taşınır mal sayılıyor.

Madde aynen şöyle; “Bir yerden diğer bir yere nakledilebilen canlı veya cansız her çeşit mal ve malzemeler ile diğer her çeşit kıymetleri ve edinmeye elverişli olan ve taşınmaz mal mülkiyetine dahil olmayan doğal güçleri”

Yönetmelikle, herhangi bir ilke ve ölçüt öngörülmeksizin ve yalnızca; “görevlerin ifası amacıyla” gibi soyut bir tanımla yöneticilere bu denli geniş yetki tanınması idare hukukunun ilkeleriyle de bağdaşmıyor. Bu tür yönetmelikleri Danıştay iptal ediyor. 

Editör: TE Bilişim