~~İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan İç Güvenlik Reformu Paketi taslağına göre molotof, silah olarak kabul edilecek ve bu durumda polis silah kullanabilecek. Vatandaşın canına, konutuna, işyerine, molotof ve benzeri maddelerle saldırılması halinde kolluk gücü silah kullanabilecek. Gösterilere; silah, taş, sopa, sapan, demir bilye ile havai fişek, yakıcı ve yaralayıcı maddelerle katılanlara 2.5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. Valiye ve kaymakama, adli kolluk amir ve memurlarına suçluları arama ve suçun aydınlatılmasıyla sınırlı 'emir verme' yetkisi veriliyor. Jandarmada, daire başkanı ile il ve ilçe jandarma komutanlarını atama yetkisi, İçişleri Bakanlığı'na veriliyor. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan taslakta öngörülen düzenlemeler şöyle:

AMİR İZNİYLE ARAMA: Polis; suç işlemenin önlenmesi, kaçan failin yakalanması, yurttaşların hayatlarına, mal varlığına veya topluma yönelik tehlikenin önlenmesi amacıyla amirin emriyle kişilerin üstünü, eşyasını ve aracını arayabilecek.

UZAKLAŞTIRMA: Polis, toplumsal olayları önlemek için kişileri o anda bulundukları yerden geçici olarak uzaklaştırabilecek veya bir yere girmelerini engelleyebilecek.

MOLOTOFA KARŞI SİLAH: Molotof, silah olarak kabul edilecek. Vatandaşın canına, konutuna, işyerine, aracına, halkın tek tek veya toplu halde bulunduğu açık ve kapalı alanlara molotof ve benzeri maddelerle saldırılması hallerinde kolluk güçleri silah kullanabilecek.

POLİSE EK GÖZALTI: Polise, 48 saate kadar gözaltı hakkı verilen düzenleme, sadece suçüstü hallerini kapsayacak. Cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu imali, fuhuş, cebir ve şiddet içeren suçlar, sokağa çıkma yasağını ihlal etme, bulaşıcı hastalıklara ilişkin önlemlere aykırı davranma, kolluk kuvvetlerine direnme ve mukavemet, sokağa çıkma yasağının ihlali durumunda bu yetki kullanılacak.

DEMİR BİLYE, TAŞ VE SAPANA HAPİS: Gösterilere; silah, taş, sopa, sapan, demir bilye ile havai fişek, yakıcı, yaralayıcı maddelerle katılanlara 2.5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek.

MASKEYE 4 YIL: Gösterilerde yüzlerini bez ve benzeri unsurlarla tanınmayacak biçimde kapatanlara, 2.5 yıldan 4 yıla kadar hapis verilecek. Terör örgütünün propagandası şekline dönüştürülen toplantı ve gösterilerde yüzünü kapatıp şiddete başvuranlara verilecek cezaların alt sınırı 1 yıldan 2.5 yıla çıkarılacak.

UYUŞTURUCU CEZALARINA ARTIŞ: Uyuşturucu kullanan ve satanların cezaları; bu suçun okul, yurt, hastane ve ibadethane gibi yerlerde işlenmesi halinde yarı yarıya artırılacak.

VALİ VE KAYMAKAMA YETKİ: Valiye ve kaymakama, adli kolluk amir ve memurlarına suçluları arama ve suçun aydınlatılmasıyla sınırlı 'emir verme' yetkisi veriliyor. Vali ve kaymakamlar, asayişi sağlamak amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarının araç, gereç ve personelinden yararlanabilecek. Buna uymayanlar, oluşan zararlardan sorumlu tutulacak.

'SOKAĞA ÇIKMA'YA HAPİS: Toplumsal olaylar sırasında alınan tedbirlere uymayanlara, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

JANDARMAYA YETKİ: Belediye sınırları içinde olmakla birlikte, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler jandarmanın görev alanı olarak tespit edilecek.

JANDARMAYI İÇİŞLERİ ATAYACAK: Jandarma teşkilatında daire başkanı ile il ve ilçe jandarma komutanlarını atama yetkisi, İçişleri Bakanlığı'na verilecek. General düzeyindeki subay atamaları, müşterek kararname ile yapılacak. Sahil Güvenlik komutanlarını, İçişleri Bakanı atayacak.

JANDARMAYA KAYMAKAM DENETİMİ: İl ve ilçelerde jandarmanın disiplin amiri vali ve kaymakamlar olacak. Kaymakamlar, askeri görevler dışında jandarmayı denetleyecek. Bu madde için Genelkurmay'dan görüş alınacak.

SUÇ İŞLEYEN JANDARMAYI, BAKAN UZAKLAŞTIRACAK: İçişleri Bakanı, Jandarma Genel Komutanı hariç, jandarma teşkilatı personelini, askeri nitelikte olmayan görevleri nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı görevden uzaklaştırabilecek. Askeri suçlarla ilgili kararı, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, kendi bünyesinde alacak.
 (Habertürk)

Editör: TE Bilişim