Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), dershanelerin kapatılması sürecinde özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde okuyan öğrencilerin eğitim açıklarının kapatılması için bölgeler ve okullar arasında yer değiştirme zorunluluğu getirecek "rotasyon" sistemi üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

MECLİS'E GELECEK

Milliyet'in haberine göre, MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, "rotasyon" çalışması dershanelerin kapatılması yasa tasarısı ile beraber Meclis gündemine gelecek.

MEVCUT DURUMDA GÖREV SÜRESİ DOLMADAN ATAMA YAPILABİLİYOR

Mevcut durumda, 3 yıl zorunlu doğu görevi bulunan öğretmenler, evlilik, sağlık, eğitim gibi gerekçelerle görevlerini tamamlamadan, atamalarını batı illerine aldırabiliyor.

Bu nedenle de doğu illerinde öğrenciler çoğu zaman kendisini 1. sınıfa başlatan öğretmeni ile ilkokulu bitiremiyor.

ZORUNLU ROTASYONLA 4 YIL GÖREV YAPACAKLAR

Bakanlığın "zorunlu rotasyon" çalışmasına göre, doğu ve güneydoğuya atanan öğretmenler 4 yıl süreyle atandıkları okulda görev yapmak zorunda olacak.

OKULLAR ARASI ROTASYON DA GELİYOR

Yaptırdığı araştırmalara göre uzun yıllardır aynı öğretmenin çalıştığı kurumların bölgelerinde "öğretmenleri çok iyi" şeklinde bir algı yarattığı sonucuna varan bakanlık, bu algının değişmesi için de öğretmenlere okullar arası rotasyon uygulaması planlıyor.

20 YIL AYNI OKULDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENİN DE YERİ DEĞİŞECEK

Buna göre öğretmenlerin meslek hayatı boyunca en az birkaç defa okul değiştirmesi gündeme gelecek. Bu düzenlemeyle birlikte MEB, örneğin 20 yıldır aynı okulda çalışan bir öğretmenin okulunu hatta çalıştığı bölgeyi de değiştirecek.

Editör: TE Bilişim