Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs, “bürokrasi, emniyet ve yargıda yapılanmak” gibi çok sayıda suç iddiasıyla başlatılan operasyonlarda tutuklananlardan bir bölümü, itiraz ya da yargılama sırasındaki tahliye kararlarıyla serbest bırakıldı. Halen aralarında üst yönetimden isimlerin de olduğu 278 şüpheli ise cezaevlerinde bulunuyor.

Paralel Yapı davasında tutuklu sayısı 278 oldu
DEVLET içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüttüğü öne sürülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik son 2 yılda düzenlenen operasyonlarda 750’si polis, 80’i asker olmak üzere yaklaşık bin 800 kişi gözaltına alındı. FETÖ/PDY’ye yönelik “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “devlet bürokrasisinde, emniyette ve yargıda yapılanmak”, “örgüte finansman sağlamak”, “KPSS ve emniyet sınavları ile askeri sınavlarda usulsüzlük yapmak” gibi çok sayıda suç idddiasıyla 2014 yılında operasyon başlatıldı. Gözaltına alınan bin 800 kişiden 205’i polis, 34’ü asker olmak üzere 439’u tutuklandı. Tutuklananlardan bir bölümü, itirazlar üzerine ya da yargılama sırasındaki tahliye kararlarıyla serbest bırakıldı. Halen aralarında FETÖ/PDY’nin üst yönetiminden isimlerin de olduğu 278 şüpheli cezaevinde bulunuyor.

Adana’da başlatıldı
PDY’ye yönelik ilk operasyon, şubat 2014’te “casusluk” soruşturması kapsamında Adana’da başlatıldı. Adana-Gaziantep otoyolunda MİT’e ait TIR’ların durdurulmasına ilişkin ihbarı yapan şüphelilerle ilgili soruşturmanın tamamlanmasının ardından Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümg. İbrahim Aydın, Tuğg. Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu’nun da aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı, 33 askeri personel hakkında dava açıldı. Adana’daki ilk soruşturmayı daha sonra başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere birçok ilde gerçekleştirilen operasyonlar izledi. Operasyonlar kapsamında hazırlanan, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede ilk kez “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması” ifadesi kullanılarak, gözaltındaki 4’ü polis 7 şüphelinin “Fetullahçı Terör Örgütü” üyesi oldukları öne sürüldü. Aralarında Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile çok sayıda bakan, bürokrat ve akademisyenin olduğu 101 kişi fezlekede “müşteki-mağdur” olarak yer aldı. Bu kişilerin örgütün çıkarları doğrultusunda başta hükümet, üst düzey kamu çalışanları ve TSK mensupları olmak üzere önemli kurumlardaki personelin itibarsızlaştırılarak tasfiyesi amacıyla yapıldığı, eylemlerini daha ileri seviyeye taşıyan örgüt üyelerinin, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ortadan kaldırma, görevini yapmayı engellemeye yönelik olarak da usulsüz dinlemeler gerçekleştirdiği, “Selam Tevhid”, “Tahşiye”, “17 ve 25 Aralık” gibi soruşturmaları başlattığı ortaya çıktı. HSYK, yargıdaki paralel yapılanmaya ilişkin iddialar nedeniyle 5 hakim ve savcıyı meslekten ihraç ederken, 69 hakim ve savcıyı da tedbiren görevden uzaklaştırdı, birçok savcı ve hakim hakkında da inceleme başlattı

Editör: TE Bilişim