Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Sedat Şahin, kardeşi Vedat Şahin ve diğer kardeşi Nihat Şahin`in, “adam öldürmeye azmettirmek”, “yağma”, “patlayıcı madde bulundurmak” ile “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “suç işlemek amacıyla kurulan örgütü yönetmek” suçlarından yargılandıkları davanın temyiz incelemesini tamamladı.

 

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Şahin`in “Adnan Acar, Murat Polat ve Hüseyin Saral`ın öldürülmesini azmettirmek” suçlarından verilen 3 kez müebbet hapis cezasını bozdu.

 

Şahin'in, “Murat Polat'ı öldürmeye azmettirme” suçundan aldığı hapis cezasını bozan Daire, sanığın suç tarihinde Kandıra Yüksek Güvenlikli Cezaevinde olduğu ve öldürme eylemine yeterli delil bulunmadığına dikkat çekerek, Şahin`in beraatına karar verilmesi gerektiğine hükmetti.

Sedat Şahin'e, “Murat Polat'ın öldürülmesine azmettirme” suçundan verilen hapis cezası da bu suç yönünden savunması alınmadan hüküm kurulduğu gerekçesiyle bozuldu.

 

Sedat Şahin'in, Hüseyin Saral'ı öldürmeye azmettirme suçundan aldığı hapis cezası ise usulden bozuldu. Daire, suçun İtalya'da işlenmesi nedeniyle, Türkiye ve İtalya`nın bu suçla ilgili kanunlarına bakılması ve İtalyan kanunundaki cezaya en yakın cezanın tespit edilerek, uygulama yapılması gerektiğini, lehe yasa karşılaştırması yapılmamasını bozma gerekçesi kabul etti.

 

Daire, Şahin`in “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “suç işlemek amacıyla örgüt yönetmek”, “yağma” ve “hürriyeti tahdit” suçundan verilen hapis cezalarını ise onadı.

 

Şahin'in kardeşi Vedat Şahin ile diğer kardeşi Nihat Şahin'e, "suç işlemek amacıyla kurulan örgütü yönetme", "yağma", "yağmaya azmettirme" suçlarından verilen hapis cezaları da onandı, "adam öldürmeye yardım" suçlarından verilen hapis cezaları ise bozuldu.

-DAVANIN GEÇMİŞİ-

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi`nde yargılanan Şahin,  “adam öldürmeye azmettirmek”, “yağma”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek” ile “patlayıcı madde bulundurmak” suçlarından 3 kez müebbet ve 40 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mahkeme, sanık Sedat Şahin`in “Adnan Acar, Murat Polat ve Hüseyin Saral`ın öldürülmesini azmettirmek” suçlarından 3 kez müebbet hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Mahkeme, Şahin'i ayrıca “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek”, “yağma”, “hürriyeti tahdit” ve “Necdet Selimoğlu`nun öldürülmesine teşebbüs” suçlarından 40 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

 

Mahkeme, Sedat Şahin`in kardeşi sanık Vedat Şahin'i de “Murat Polat`ın öldürülmesini azmettirmek” suçundan müebbet hapis, “suç işlemek amacıyla örgüt yönetmek”, “Hüseyin Saral`ın öldürülmesine yardım etmek”, “Hüseyin Dere`nin öldürülmesine teşebbüs etmek ve yağma” suçlarından da 32 yıl 11 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırmıştı.

Sedat Şahin`in diğer kardeşi Nihat Şahin`i ise “örgüt yöneticiliği”, “adam öldürmeye teşebbüs” ve “yağma” suçlarından 30 yıl 5 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, İtalya`da öldürülen Hüseyin Saral`ın eniştesi sanık Mehmet Ali Büyüksarıoğlu`nun “Saral`ın öldürülmesine yardım etmek”, “yağma” ve “tehdit” suçlarından 20 yıl hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

 

Editör: TE Bilişim