KARAMAN - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'te kömür madeninde mahsur kalan işçilere ulaşılması için yürütülen çalışmalarda tablonun giderek ağırlaştığını belirtti.

Yıldız, çalışmaların 11'inci gününde maden yakınlarındaki toplantı alanında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Dün iki işçinin cansız bedenine ulaşıldığını, onlara yönelik bir kısım tahlillerin yapılabilmesi için başsavcılığın bir çalışma başlattığını, 18 işçinin 41 yakınından kan örnekleri alınarak Ankara'daki Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini anlatan Yıldız, dün bulunan işçilerin de otopsilerinin tamamlanması sonrası onlara ait örneklerin de Ankara'ya gönderildiğini belirtti.

Adli Tıp Kurumu başkanlığının işlemleri hızlı bir şekilde tamamlayacağını, bir aksilik olmazsa yarın sonuçları göndereceklerini belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Dünden bu yana aslında suyun galerilere açıldığı merkeze gittikçe önümüzdeki tablonun daha da ağırlaştığını görüyoruz. AFAD'ın dağıttığı görüntülerde de maden ocağının altındaki tahkimat yapmak için ağaçların nasıl kesildiği, işlemlerin nasıl ikmal edildiği, vagonların, rayların çalışmasıyla ilgili eksiklerin giderildiği, pasaların ve şlamın çekilmesiyle ilgili konuların işlendiğini görüyorsunuz. 

Bununla birlikte bir kroki de dağıtıldı. Önümüzde günlerce sürebilecek bir kurtarma çalışmasından bahseder olduk. Çünkü, dediğim gibi hem tahkimatın bozulduğu hem de zeminin bozulduğu bir ortama geldik. Mesafenin çoğunluğunu daha geride bırakmış olmamıza rağmen işin yoğunluğunu önümüzde görüyoruz. O açıdan, ailelerimizle de paylaştığımız bu bilgilerle zamana karşı biraz daha sabırlı olmamız gerekecek."

2 MADENCİNİN BULUNMASI
Bir gazetecinin "2 işçinin bulunması sürpriz mi oldu?" sorusu üzerine Yıldız, bunun sürpriz bir gelişme olmadığını ifade etti. "Bundan sonraki her metrede suyun hareketleriyle beraber işçi kardeşlerimize rastlayabiliriz" diyen Yıldız, şöyle devam etti:

"Ne kadar önce ne kadar sonra olacağını belirlememiz, koordinat vermemiz mümkün değil. Son metreye varıncaya kadar nefeslikten ve desandreden girdiğimiz kanal birleşinceye kadar çalışmalar devam edecek. Bir nevi maden ocağının baştan sona kadar yeniden yapıldığını söylersek mübalağa etmiş olmayız. Tahkimatlar kavşak ve çatal noktalarda tamamen bozulan noktalar var. Yaklaşık 25 metreye yakın mesafe gittik. Ama bu mesafe bizim hızımızın baya etkilendiğini gösteriyor. Dediğim gibi iki tane 'başaşağı' var ve iki tane önemli de kavşağımız var, onları geçmemiz lazım. Biraz uzun soluklu bir çalışma olacak."

'İLERLEMEYE DEVAM EDİYORUZ'
"Birinci başaşağı" olarak tabir edilen bölgeden içeri girdiklerini, bunu geçerek taban yolunda ilerlemeye devam ettiklerini belirten Yıldız, işçilerin olma ihtimali daha güçlü olan yerlere öncelikli baktıklarını, daha sonda iki ocak girişinin birbiriyle buluşması için çaba sarf ettiklerini dile getirdi. 

Adli tıptan istenen raporun gelmesi halinde iki işçinin yarın defnedileceğini, bu konuda rapor doğrultusunda hareket edeceklerini belirten Yıldız, işçilerin metan gazından zehirlenerek öldükleriyle ilgili iddialar üzerine ise şöyle konuştu:

'OTOPSİ RAPORUNU PAYLAŞACAĞIZ'
"Bu başsavcılığın yürüttüğü çalışma, tabii ki yeri geldiğinde kamuoyuyla paylaşılacak. Fakat ailelerin bilgi mahremiyetini dikkate almamız lazım. Bu konuya itina göstermemiz lazım. Hepimize düşen bir sorumluluktur. Bu manada tüm ilgili arkadaşların otopsi raporları tabii ki başsavcılıkta bulunacaktır. Bunu rapordan sonra kamuoyuyla paylaşabiliriz."

'2 POMPA DEĞİŞTİ'
"400 metrelik yürüme yolunda şu anda hangi mesafadesiniz?" sorusu üzerine Yıdız, "Desandrede 306. metredeyiz. Orada dün akşamdan bu yana çok fazla talaş, ahşap ve 3 ezilmiş vagonu çıkartmamız lazım. Suyun çekilmesi, bu kadar malzemenin arasından çok kolay olmuyor. 2 tane pompa değiştirdik. Birçok teknik ayrıntı var ama o malzemeleri çıkıp suyu çekmek, suyu çektikten sonra da malzemeleri çekmek hep birbiriyle münavebeli olarak devam edecek" diye konuştu. 

Bakan Yıldız daha sonra TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ile alanda nöbet bekleyen sağlık ekiplerinin yanına giderek sohbet etti.

YAKINLARININ BORÇLARI SİLİNECEK
Öte yandan 18 işçiyle yakınlarının bütün telefon borçları silinecek. Açıklamayı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan yaptı. Bakan Elvan, Ermenek'teki tüm telefon abonelerinin borçlarının da bir ay erteleneceğini duyurdu.

Cep telefonu operatörleri ve Türk Telekom, bu süre zarfında borçtan dolayı hat kapama işlemi de yapmayacak.

Editör: TE Bilişim