Bunaltıcı nem oranı, artan hava sıcaklığı derken “Dikkat, dünya yanıyor!” uyarıları gelmeye başladı. Özellikle Avrupa’nın güneyini yakan sıcak hava dalgasına İtalyanlar tarafından “Cehennem Haftası” adı verildi. Edinilen bilgilere göre; Çin ve ABD'de 50 derece ve üzeri sıcaklıklar kaydedildi. ABD’deki hastanelerde hastaları serinletebilmek için buz doldurulmuş ceset torbaları kullanıldı. İngiltere ise şu zamana kadar gelmiş geçmiş en sıcak haziran ayını yaşadı. Geçtiğimiz yıl yaşanan sıcak hava dalgasının Avrupa'da toplam 60 bin kişinin ölümüne sebep olduğu biliniyor. Birleşmiş Milletler bu durumu “Küresel Kaynama” olarak adlandırıyor. İngiltere Meteoroloji Dairesi'nden Profesör Lizzie Kendon sıcaklık ile ilgili şu açıklamaları yaptı; "Artık uzak bir gelecekten bahsetmediğimizi anlamak çok önemli bence. Isınmayı gerçekten, şu anda görüyoruz.” Profesör Bailey ise "Terleyeceksiniz ve vücudunuzun fizyolojisi kayda değer şekilde değişecek" dedi.

Peki sıcak hava dalgaları ve artan nem oranı vücudumuzu nasıl etkiliyor?

Profesör Bailey ile birlikte bir deney yapıldı. “İnsan vücudu en fazla kaç dereceye kadar sıcaklığa dayanabilir?” diyebiliriz bu deneyin adına.

-Deneye göre, denek olacak kişi ısı kontrolünün sağlandığı kabine alındı.

-Bu kabin bir oda büyüklüğündeydi. Isı, nem ve oksijen kontrol edilebiliyordu.

-İlk olarak 21 derece ile deneye başlanıyor. Denek burada tamamen soyunmuyor. Sıcaklık gayet normal seyrinde ilerliyor. 21 derecede deneğin tüm değerleri normal seyrinde çıkıyor.

-Odanın ısısı 35 dereceye çıkarılıyor. Artık ortam sıcak. Oldukça fazla sıcak. Ama kişiyi rahatsız edecek derecede değil. Oturulup beklenebilir ama hareket etmek istenmeyebilir sıcaklıktan sebep.

-35 derece vücutta bazı değişikliklere enden oluyor; terleme başlıyor, vücutta hafif kızarıklık, vücut parlıyor.

-Sıcaklık 40.3 dereceye çıkarılıyor. Bu sıcaklığı anlatmak için “Sıcaklık beni dövüyor.” diyebiliriz.

-40.3 dereceden fazla sıcaklık denenmiyor. Bu sıcaklık bile insan vücudunun fonksiyonlarının değişmesi ve vücudun tepki vermesi için oldukça etkili oluyor.

hava sıcaklığı etkileri

Peki sıcak hava dalgaları ile nasıl baş edebiliriz?

En bilindik yöntemi; saat 10:00-16:00 arası dışarı çıkmamak, gölgede kalmak, bol ve geniş kıyafetler tercih etmek, alkol kullanmamak, sıcak saatlerde spor ya da yürüyüş yapmamak, bolca su içmek,…

Profesör Bailey bir şey için daha uyarıyor; "Bir diğeri de güneş yanığı olmamak. Hafif bir güneş yanığı bile bedenimizin ısı ayarlamasını iki haftalığına etkileyebiliyor"

(Kaynak: BBC)

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı