İntermodal multimodal kombine taşımacılık açısından yük birden fazla yöntemle taşınır. Bu yöntemler, kara yolu, demir yolu, deniz yolu ya da bunların herhangi bir kombinasyonunu içerebilir. Kombine taşımacılıkta yapılan tek bir sözleşme yükün tüm yolculuğunu kapsar. Tek bir firma, yolculuk sırasında farklı taşıyıcılar kullanılsa dahi, sorumluluğu üstlenir ve kapıdan kapıya teslimatın tamamlanmasını sağlar. Intermodal taşımacılıkta yolculuğun her bir ayağı için ayrı bir sözleşme düzenlenir. Bu durum yükün teslimatında birden fazla sorumlu firma olduğu anlamına gelir.

Eğer bir yük göndereceksiniz, aradaki farklı tam olarak anladığınızdan emin olmanız gerekir. İhtiyaçlarınızı lojistik firmasına tam olarak iletmeniz, yanlış anlaşılmaların önüne geçecektir.

İntermodal Taşımacılık Nedir?

İntermodal nakliye, yüklerin çeşitli taşıma modları kullanılarak çıkış noktasından varış noktasına hareketi olarak tanımlanabilir. Bu yöntemde her mod farklı bir firma tarafından yönetilir. Yük için her taşıma modunda farklı bir sözleşme hazırlanır.

İntermodal taşımacılık yönteminde yüke elleçleme yapılmamaktadır. Yükün bulunduğu konteyner olduğu gibi diğer taşıma aracına yüklenir.

Örneğin büyük miktardaki yükü başka bir kıtaya taşımak istiyorsunuz. Bu yükün, kara yolu ile demir yoluna aktarılmasını; oradan limana ve gemilerle denizaşırı sonraki limana taşınmasını; son olarak yeniden kara yolu kullanması gerektiği anlamına gelebilir. İntermodal taşımacılık örnekleri arasında yer alabilecek bu senaryoda operasyonel sürecin her bir ayağı başka bir firma tarafından üstlenilir. Bu şekliyle birden fazla sözleşme yapılması gerekir.

Yüke fazla elleçleme yapılmaması, şartların her şirketle ayrı ayrı görüşülmesi intermodal taşımacılık avantajları olarak sayılabilir. Bununla birlikte herhangi bir şirket gecikme yaşadığında koordinasyondan sorumlu olabileceğinizi unutmamalısınız.

Kombine Taşımacılık Nedir?

Sıklıkla multimodal taşımacılık olarak duyabileceğiniz kombine nakliye yöntemi, çeşitli taşıma modlarıyla birlikte; malların çıkış noktasından teslim noktasına hareketi olarak tanımlanabilir. Kombine taşımacılıkta, tek bir sözleşme ya da konşimento kapsamında hareket edilir. Tek bir lojistik firması, tüm modlardan ve tüm operasyonel süreçten sorumludur.

Kombine taşımacılıkta yük, konteynerler arasında aktarılır. Bu tip taşımacılık genellikle dökme yüklerde kullanılır.

Kombine taşımacılığın birkaç avantajı vardır. Bunlardan ilki daha az genel gider oluşturmasıdır. Bu sistemde, gönderinin herhangi bir sürecinde oluşan sorunlar tek bir firma tarafından halledilebilir. Yüklerin standart hale gelmesiyle birlikte kombine taşımacılık oldukça pratikleşmiştir. Bu yöntemde limanlarda bekleme süresi azaldığı için deniz yolu taşımacılığının verimini artırır.

İntermodal ve Kombine Taşımacılık Arasındaki Farklar

İntermodal ve kombine taşımacılık, lojistik alanının en sık kullanılan yöntemleridir. Bu iki yöntem arasında temel iki fark vardır. Bu farklardan ilki, yüklerin bir kaptan diğerine aktarılıp aktarılmaması; ikincisi ise birden fazla sözleşme yapılıp yapılmamasıdır.

Kombine taşımacılıkta yük, teslim noktasına kadar tek bir firmanın sorumluluğundadır. İntermodal taşımacılık türleri söz konusu olduğunda ise birden fazla firma sürece dahil olur. Kombine taşımacılıkta, yükler bulundukları konteynerlerden başka kaplara aktarılır. İntermodal taşımacılıkta ise yükün bulunduğu kaplar değişmezler. Yük, kabıyla birlikte başka bir araca aktarılır.

Kombine taşımacılıkta yük ilk noktadan son noktaya kadar tek bir sözleşme ile taşınır. İntermodal taşımacılıkta ise her taşıma yöntemi için farklı bir sözleşme hazırlanır.

Hem intermodal hem de multimodal taşımacılığın avantajı, en verimli taşıma modlarını birleştirmeleridir. Bu, teslim sürelerini optimize eder ve envanter maliyetlerini azaltır.

Sertrans Logistics, hem intermodal taşımacılık hem de multimodal taşımacılık alanında deneyimli kadrosuyla profesyonel bir hizmet sunar. Siz de bu profesyonel hizmetten, esnek çözümlerden ve deneyimli bir ekiple çalışma fırsatından yararlanmak için hemen iletişime geçerek, sizin için en uygun teklifi alabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim