İnternet üzerinden alışverişlere yönelik “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yeniden düzenlendi. Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme ile birlikte tüketicilere tanınan haklarda bazı değişiklikler oldu. Artık teknolojik ürünler(akıllı saat, telefon, tablet, bilgisayar, drone vb.) keyfi olarak iade edilemeyecek.

Yönetmelikle artık akıllı saat, telefon, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik ürünlerin iadesi bazı şartları karşılıyor ise yapılamayacak. Şartlar karşılandığında ve iade süreci başladığında da ürünü satın alan kişi iade yaparken kargo ücretini de kendisi ödeyecek. Teslim alınan ürün sıfır, ambalajı ve açılmamış olsa da iade edilemeyecek. Bu durum tüketicinin keyfi olarak cayma hakkını kullandığı durumlardan sayılacak.

Konuya ilişkin bazı istisnalar da bulunuyor. Örneğin, ürün ayıplı mal ise iade edilebilecek. Ancak ürünü satın alan kişinin iade sürecindeki kargo ücretini karşılaması gerekecek. Yeni düzenlemeyle iade ve değişim sürecinde tüketicinin ürünü kargoya verme süresi 14 de güne çıkarılacak.

Düzenlemenin 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Editör: Yadigar Hanım