Tanınmış bir uyuşturucu baronu ve "Primer Kartel Uruguayo" kartelinin liderinin kardeşi Diego Nicolás Marset Alba, Brezilya, La Brasilia'daki INTERPOL Ulusal Merkez Bürolarının (NCB'ler) dahil olduğu bölgesel bir polis operasyonu kapsamında 26 Aralık Salı günü Brezilya'da tutuklandı. 

22 yaşındaki Uruguay uyruklu Diego Marset, Bolivya, Brezilya, Paraguay ve Uruguay'dan gelen çok sayıda sahte kimlik kullanarak uzun yıllardır tutuklanmaktan kaçınıyordu. Güney Amerika'dan Avrupa'ya uyuşturucu kaçakçılığında merkezi bir figür olduğu düşünülüyor ve aynı zamanda çok sayıda yüksek profilli cinayetle de bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Rusya, Harry Potter kalesini vurdu! Rusya, Harry Potter kalesini vurdu!

Diego Marset, Paraguay tarafından talep edilen ve dünya çapında kolluk kuvvetlerine iade edilmek üzere bir şüphelinin bulunması ve tutuklanması yönünde bir talep olarak hizmet eden INTERPOL Kırmızı Bültenine konu oldu.

Bolivyalı bir kadınla evli olan Diego Marset, INTERPOL'ün karısının Brezilya'nın Foz de Iguacu kentinde doğumunun yaklaştığına dair istihbaratı paylaşmasıyla bu stratejik bölgesel operasyonun odak noktası haline geldi.

Marset'in doğum için Brezilya'ya gelme ihtimalini öngören Brezilya Federal Polisi memurları, kadının evini izledi ve kaçağı evine vardığında tutukladı.

Brezilya Uluslararası İşbirliği Direktörü ve INTERPOL Amerika Kıtası Başkan Yardımcısı Valdecy Urquiza şunları söyledi:

"Brezilya'nın Diego Marset'i yakalamasına olanak sağlayan şey, bölgedeki ülkelerin küresel polis topluluğuna sağladığı önemli ipuçlarıydı. Polisin küresel güvenliğe katkısı, tehlikeli kaçakların parmaklıklar ardında olmasını sağlamak için bu şekilde birlikte çalışarak mümkün oluyor.

"Bu tutuklama sadece dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmekle kalmıyor, aynı zamanda Güney Amerika'nın küresel güvenlik için küresel suç ağlarını ortadan kaldırma konusundaki kararlılığını ve kararlılığını da gösteriyor."

NCB Asuncion'a göre bu tutuklama, Paraguay'ın organize suç ve kara para aklamaya karşı en kapsamlı operasyonlarından biri olan ve 100'den fazla baskın, 30 tutuklama emri ve değeri 100 milyon doların üzerinde varlığa el konulmasını içeren "Ultranza PY Operasyonu"nun bir parçası.

Paraguay İçişleri Bakanı Enrique Riera Escudero şunları söyledi:

“INTERPOL'ü, dünya çapında etkili bölgesel işbirliği için kritik polis araçlarının stratejik olarak konumlandırılmasını sağladığı için takdir ediyoruz: INTERPOL topluluğu, tehlikeli faaliyetleriyle bölgedeki topluluklara ve ekonomiye zarar veren Güney Amerika'daki ulusötesi organize suç gruplarının sekteye uğratılmasında kilit rol oynamıştır.

"Diego Marset'in tutuklanması, bölgesel istikrarımızı ve güvenliğimizi tehdit etmeye devam edebileceklerini düşünenler için bir uyarı anlamına geliyor: bu sadece başlangıç."

Diego Marset şu anda Paraguay'a iade edilme tehlikesiyle karşı karşıyayken, hâlâ kaçak olan ve uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantıları ve yüksek profilli cinayetlerle bağlantıları nedeniyle birçok ülkeden Kırmızı Bültenlere konu olan kardeşi Sebastián Marset'in yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

Editör: Habererk Com