İran Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordu niteliğinde olan İran Devrim Muhafızları Avrupa tarafından yakın zamanda terör örgütü listesine alınabilir.

Telegraph'ın haberine göre İngiltere, İçişleri Bakanı Suella Braverman ve Güvenlik Bakanı Tom Tugendhat'ın desteğiyle İran'ın İslami Devrim Muhafızları Kolordusu'nu (IRGC) önümüzdeki haftalarda resmi olarak terör örgütü ilan edecek.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, İngiltere’ye yerleştikten sonra İngiltere vatandaşlığı da alan eski İran Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Akbari’nin idam edilmesinden sonra bu adımı değerlendirdiğini söyledi.

Akbari, hüküm giydiği davada İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasını reddetmiş ve İran istihbaratının kendisinden işkenceyle itiraf aldığını söylemişti.

İngiliz istihbaratı ise İran ajanlarının geçen yıl İngiltere’de 10’dan fazla kişiyi hedef aldığını ve bunlar arasında İranlı gazetecilerin de bulunduğunu kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen AB’ye, Devrim Muhafızlarını birliğin "terör örgütleri" listesine alma çağrısı yaptı. Buna gerekçe olarak, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümüyle tetiklenen protesto gösterilerinin bastırılmasında Devrim Muhafızları'nın oynadığı rol gösterildi. Amini öldüğünde, ahlâk polisi tarafından gözaltına alınmıştı.

Avrupa Parlamentosu, AB'nin Devrim Muhafızlarını "terör örgütü" olarak nitelendirmesi yolunda tavsiye kararı aldı. 27 üyeli AB bu konuda ancak oy birliğiyle karar alabilir.

ABD 2019’da Devrim Muhafızları'nı Hizbullah gibi silahlı örgütlere desteği nedeniyle "terör örgüleri" listesine almıştı.

Editör: Fatih Savuk