Amini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde gösteriler başladı. Gösterilerde bugüne kadar 41 kişinin hayatını kaybettiği yüzlerce kişinin de gözaltına alındığı açıklandı.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim’in haberine göre, Eski İran Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin kızı Faize Haşimi, göstericileri sokak protestolarına teşvik ettiği için bir güvenlik kurumu tarafından gözaltına alındı.

Ülkede 2009’daki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra çıkan olaylarda ‘ülke güvenliğine karşı eylemlerde bulunduğu’ gerekçesiyle kısa bir süre tutuklu kalan Haşimi, 17 Eylül’de Mahsa Amini’nin ölümünden sonra “Clubhouse” adlı sosyal medya platformunda yaptığı bir konuşmada, “İran’ın mahkumlara muamelesinin İsrail’den daha kötü olduğunu” söylemişti.

Amini’nin ölümü dünyada protesto edilirken, İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei de protestolara destek verenleri tehdit etmiş, ülkedeki bazı ünlü isimlerin devam eden protestoları desteklemesine tepki göstererek, bu kişilerin ülkeye verilen maddi ve manevi zararı ödeyeceğini söylemişti. Ejei, bu kişilerle ilgili hukuki sürecin işletileceğini duyurmuştu.

Editör: Yadigar Hanım