İran'da Gilan İli Kültür ve İslami İrşat Dairesi Başkanı Reza Tsaghati, eşcinsel seks kaseti ile gündeme geldi. Kasetteki görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından İran İslami Değerleri Yayma Başkanı, Gilan İslami Eğitim ve Rehberlik Departmanındaki görevinden alındı.

İddiaya göre videoda Gilan İli Kültür ve İslami İrşat Dairesi Başkanı Reza Tsaghati’nin başka bir erkekle seks yaptığı görüntüler yer alıyordu. Videonun son günlerde sosyal medyada yayılmasıyla başlatılan soruşturmaya ilişkin "Videonun içeriği ve videodaki kişilerin kimliklerini doğrulayamadık" açıklaması yapıldı.

Soruşturma devam ederken, Tsaghati’nin görevden alındığı açıklandı.

DİNDARLIK VE BAŞÖRTÜSÜNÜ SAVUNAN MERKEZİN KURUCUSU İDİ

Eşcinselliğin yasal olduğu İran’da LGBT+’lar sıklıkla  taciz, istismar ve şiddetle karşı karşıya kalıyor.

Dindarlık ve başörtüsüne odaklanan bir kültürel merkezin de kurucuları arasında bulunan Tsaghati'ye ait olduğu iddia edilen vide o bu nedenle İran’da sosyal medyada gündemin ilk sıralarına yerleşti.

Olayla ilgili bir açıklama yapan İran Kültür Bakanı Mohammad Mehdi Esmaili, videodan önce Tsaghati hakkında olumsuz hiçbir bilgi almadıklarını söyledi.

İran’da geçerli olan şeriat hukukuna göre eşcinsel ilişkiye idama varan cezalar verilebiliyor. Ancak idam cezası nadiren verilse de genellikle daha düşük cezalara hükmediliyor.

Başörtüsü takmayan kadınların cezalandırıldığı ülkede geçen yıl Eylül ayında, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltında ölümünün ardından ülke büyük protestolara sahne olmuştu.

Editör: Yadigar Hanım