İSTANBUL, (DHA) - Sürdürülebilir tarımsal üretime katkı sağlamak amacıyla İş Bankası, Tarım İhtisas Şubelerini yaygınlaştırdığını açıkladı. İlkini geçtiğimiz yılın haziran ayında Manisa Saruhanlı’da çiftçilerle buluşturan bankanın farklı illerde 24 şubesi bulunuyor. Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem konuya ilişkin açıklamasında, 2024 yılında şube sayısını 50’nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Deprem felaketlerinin ardından geniş kapsamlı bir afet yardım paketi sunan banka, depremlerden en çok etkilenen bazı illerdeki Tarım İhtisas Şubeleriyle, ülkemizin tarımsal hacminde önemli bir yere sahip olan bölgedeki çiftçilere, tarım üreticilerine destek sunarak tarımın yeniden canlanmasına da katkı sağlamış olacak.

“TARIMDAKİ YAKLAŞIMIMIZ SADECE KREDİ VERMEKTEN İBARET DEĞİL”

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, konuya ilişkin açıklamasında pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı ve ülkemizdeki deprem felaketleri gibi beklenmedik durumlar sonrasında gıdada kendi kendine yeterli olmanın, tarımın sürdürülebilirliğinin öneminin daha net bir şekilde anlaşıldığını ifade etti. Tarımsal üretimin olmadığı bir yerde gıda yetersizliği riskiyle karşı karşıya kalınabileceğinin altını çizen Erdem; tarımın, taşıdığı yaşamsal öneminin ve pek çok sanayi dalının önemli girdi ihtiyaçlarını karşılamasının yanında dış ticaret açısından da son derece önemli olduğunu söyledi. 

Sürdürülebilir ve gelişmiş bir tarım sektörünün ülkemiz için milli bir mesele olduğunu vurgulayan ve konuya bu hassasiyetle yaklaşılması gerektiğinin altını çizen Erdem, şöyle konuştu:

“Potansiyelimizi en iyi şekilde kullanarak sürdürülebilir tarım politikalarıyla hem ülkemizi kendi kendine yeter hale getirebilir hem de ihracat yoluyla ekonomiye katkı sunabiliriz. Bu da ancak ülkemizdeki üreticinin, çiftçinin desteklenmesi, yenilikçi tarım uygulamalarını kullanarak girdi maliyetlerini düşürüp verimliliklerini artırmalarıyla mümkün olur. Biz bu konuya, tarımı stratejik önceliklerimiz arasına alacak kadar önem veriyoruz. Buradaki yaklaşımımız sadece kredi vermekten ibaret değil. Dünyadaki yenilikçi teknolojilerle, uygulamalarla çiftçilerimizi buluşturacak bir güce, etkileşime ihtiyaç olduğunun farkındayız. Tarım İhtisas Şubelerimizle çiftçilerimiz için teknolojiyi, finansı ve tarımı bir araya getirerek çok daha verimli bir şekilde çok daha fazla ürün elde etmelerini hedefliyor; teknolojiyle yapılacak yenilenmenin finansman desteğini en uygun biçimde sağlayacak çözümleri üretiyoruz.” 

“BANKAMIZIN 100. YILINDA 50’DEN FAZLA TARIM İHTİSAS ŞUBESİNİ HİZMETE AÇMIŞ OLACAĞIZ”

Tarım İhtisas Şubelerinin, çiftçilerin tarımdaki öncü, yenilikçi uygulamalarla ve bunları tatbik edenlerle buluşabileceği bir çerçevede tasarlandığını belirten Erdem, burada tarım konusunda uzmanlaşmış isimlerin, tarım teknoloji girişimlerinin, akademisyenlerin ve sektörde önemli işlere imza atanların üreticilerle buluşarak bilgi ve deneyimlerini paylaşacakları etkinlikler de düzenleyeceklerini aktardı.

İzlem Erdem, bankanın 100. yaşının kutlanacağı 2024 yılında 50’nin üzerinde Tarım İhtisas Şubesiyle birlikte, ihtisas şubelerinin ülkenin bütün önde gelen tarım ovalarına yaygınlaşmasını hedeflediklerini söyledi.

“DEPREM BÖLGESİNİN YENİDEN KALKINMASI İÇİN ETKİLİ TARIM POLİTİKALARI İZLENMELİ”

Tarım sektörüne verilecek her türlü desteğin deprem felaketlerinden etkilenen bölgedeki çiftçiler açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayan Erdem, ülkemizdeki tarım alanlarının yüzde 16’sının bu bölgede bulunduğunu, tarımsal üretim değerinde de yörenin yüzde 20’lik paya sahip olduğunu belirtti. Deprem felaketlerinden etkilenen ve geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan birçok kişinin bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Erdem, bölgenin yeniden kalkınmasını sağlamak için etkili tarım politikalarının izlenmesi ve sürdürülebilir bir üretim ortamının oluşturulması için yol haritası niteliğinde çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

İş Bankası’nın halihazırda hizmet veren Tarım İhtisas Şubeleri şunlar:

Aksu / Antalya

Alaşehir / Manisa

Bayındır / İzmir

Bigadiç / Balıkesir

Bismil / Diyarbakır

Boğazlıyan / Yozgat

Cihanbeyli / Konya

Çarşamba / Samsun

Develi / Kayseri

Ereğli / Konya

Geyve / Sakarya

İslahiye / Gaziantep

İznik / Bursa

Karacabey / Bursa

Karapınar / Konya

Kızıltepe / Mardin

Kırıkhan / Hatay 

Korkuteli / Antalya

Saruhanlı / Manisa

Söke / Aydın

Tavas / Denizli

Turunçova / Antalya

Uzunköprü / Edirne

Viranşehir / Urfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: dha