Sayısız insan hakları ihlali ve savaş suçu işleyerek Ukrayna topraklarında ilerleme kat eden işgalci Rusya, bu topraklarda tıpkı 2014 yılında olduğu gibi sözde ilhak rejimi tesis edebilmek amacıyla sözde referandum düzenlemenin peşine düşmüş durumda.

İlgili açıklama Rusya'nın samimiyetten uzak bir yaklaşımla katılım sağladığı müzakere sürecinde de heyette yer alan Rusya Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Milletvekili Leonid Slutski'den geldi. Slutski, "Temmuz'da bir referandum yapılma ihtimali olduğunu düşünüyorum. Oylamaların nerede yapılacağına dair tahminde bulunmayacağım ama kurtarılan bölgelerin aynı zamanlarda referandum yapacağını tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

Donetsk, Luhansk, Kherson ve Mariupol'ün önemli bir bölümünü geçici işgali altına almayı başaran Ruslar; savaşın son günlerinde Ukrayna karşı taarruzuna karşı elindeki birçok köy ve beldeyi kaybetti. Modernize edilmemiş, Sovyet yapımı tanklarla direniş sergilemeye çalışan Ruslar; Türk yapımı SİHA'ların da büyük katkısıyla savunma birliklerini güçlendiren Ukrayna ordusu karşısında giderek kan kaybediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, kısa süre önce Herson ve Zaporijya gibi bölgelerde Rusya'nın sözde bir referandum tesis etmeye çalışabileceğini iddia etmiş, çok sayıda Rus propagandisti bu iddiayı yalanlamıştı. Gelinen noktada oluşan durum, Başkan Zelensky'yi doğruluyor. Savaşın akıbetinin neler getireceği ve Rusya'nın geri adım atıp atmayacağı ise henüz öngörülemiyor.

Editör: TE Bilişim