İktidar partisi çoklu baro diye bir sistem ortaya atarak çok tehlikeli bir toplumsal mühendislik denemesine ya alet oluyor ya da 81 barodan 68 inin kendi politikalarının karşısında yer almasından dolayı hırsları akıllarının önüne geçmiş durumda.

Çoklu baro teklifi bir bölünme teklifidir ve ne yazık ki ülkemizi yöneten iktidar partisi ve yancısı tarafından gündeme getirilmektedir.

Bir il sınırları içinde 2 bin avukat bir araya gelip yeni bir baro kurabilecek bu tasarıyı ak parti gurup başkanvekillerinden Hamza Dağ bu gün paylaştı.

Bu tasarı uygulamaya geçerse İstanbul’da 25 yeni baro kurulabilecek Türklerin, Kürtlerin, Çerkezlerin, Şeriatçıların, Komünistlerin, LGBTlilerin vesaire bir araya gelebilen ama ayrı ayrı barolar oluşacak.

Bir sonraki aşama mimar ve mühendisler odası sonra mali müşavirler ve muhasebeciler odası git gidebildiğin kadar çiçekçiler odaları bile ayrılabilir.

Avukatlar çeşitli etnik veya siyasal şekilde bölünmüş barolara mensup olacağından hakimler ve savcılarda avukatların mensup olduğu baroya göre vereceği kararlarda etki olacağı çok açıktır ve toplumda adalete olan güven yerlere serilmesi kaçınılmazdır.

Ayrılan odalar zamanla mahkemelerin de ayrılmasını tabii olarak isteyecektir o zaman da “çoklu mahkeme” düzenlemesi yapılacak zaten FETÖ ve benzeri örgütlerin yıllardır propaganda ettikleri “seçmeli mahkeme” gündeme gelebilir.

Yani bir kişi yargılanırken dilerse şeriat hukukuna dilerse meri hukuka göre yargılanmak isteyebilecektir tabii bu durumda toplumda kargaşalara sebep olacaktır.

Osmanlı sistemi kısmen böyle idi ve iflah olmadı.

Gerek yönetimsel gerekse devlet uygulamalarında yeniliğe kapalı olmamalı sürekli daha iyiyi aramalıyız ve tabi ki yeni fikirlere görüşlere önerilere açık olmalıyız.

Ülkemizde alanlarında yetişmiş insanlarımız var.

Ülkemizi yönetenler yeni bir uygulama başlatacaklarsa liyakatleri bilgileri tecrübeleri ile temayüz etmiş insanlara müracaat etmeli ve onların yol göstericiliğinden faydalanmalıdırlar.

Fakat görülüyor ki baro düzenlemesi yapıyorlar avukatlara sormuyorlar tıp düzenlemesi yapıyorlar doktorlara sormuyorlar imar düzenlemeleri yapıyorlar mimar mühendislere sormuyorlar.

Bari iki binada bir açtıkları imam hatiplerin yeterliliğini imamlara sorsunlar ondan da şüpheliyiz.