İŞKUR’un yayınladığı 2020 yılı sektör raporlarına göre imalat sektöründe 3 bin 798 açık iş için yükseköğrenim şartı bulunurken, bu işlerin başında 711 kişiyle makine mühendisliği geliyor.

İŞKUR'un yayınladığı 2020 yılı sektörler raporlarına göre imalat sektöründe yükseköğretim mezunlarına yönelik 3 bin 798 kişilik açık iş tespit edildi. Bu işlerin başında 711 kişiyle makine mühendisliği geliyor. 477 endüstri mühendisi, 426 yazılım mühendisi, 391 grafiker, 346 ithalat-ihracat sorumlusu aranıyor.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre bilgisayar mühendisliğinde de 107 açık iş pozisyonu bulunuyor. Bilgi ve iletişim sektöründe ise yüksek öğrenim şartı aranan bin 841 açık iş olduğu görüldü.

İLK 20 MESLEK ARASINDA BAŞTA İNSAN KAYNAKLARI UZMANLIĞI...

Bu işlerden 344’ü yazılım geliştiriciliği için olurken, 315’i ise bilgisayar mühendisliği alanında oldu. Bilgisayar mühendisliğini sırasıyla 178 bilgisayar ağ veri tabanı elemanı, 80 elektrik-elektronik mühendisi, 73 yazılımı ve veri tabanı uzmanı izledi. Konaklama ve yiyecek hizmetleri alanında, yüksek öğretim mezunu olma şartı aranılan ilk 20 meslek arasında başta insan kaynakları uzmanlığı geliyor. Türkiye çapında bu alanda 142 çalışan aranıyor.

HANGİ MESLEKTE NE KADAR AÇIK VAR?

İkinci sırada 36 kişilik açık işle garsonluk gelirken, üçüncü sırada 19 kişilik açık işle gıda mühendisliği geliyor. Sektörün genelinde yükseköğretim mezunu olma şartı aranılan 279 kişilik açık iş tespiti yapılmış durumda. Madencilik ve taşocağı sektöründe ise, 95 kişilik açık bulunuyor. Yüksek öğrenimli çalışan aranılan açık işlerin 17’si kimya mühendisliği statüsünde. Ayrıca 16 maden mühendisi, 15 kamyon şoförü, 10 iş makineleri operatörü, 6 makine mühendisi, 4 vardiya amiri aranıyor. Bu sektörde baş laborantlık, bilgi güvenliği uzmanlığı, çevre mühendisliği, diğer maden mühendisliği ve kalite kontrolcülükte de birer kişilik açık bulunuyor.

İLK SIRADA BİLGİSAYARLI MUHASEBE

Toptan ve perakende ticarette açık bulunan yüksek öğrenim şartlı iş sayısı bin 394. İşverenlerin, meslek yüksekokulu, lisans ve lisans üstü seviyesinde işgücünü tercih ettikleri açık iş pozisyonlarında, ilk sırayı bilgisayarlı muhasebe elemanı alıyor. Bilgisayar muhasebe elemanlığında 229 kişilik açık iş bulunuyor. Toptan ve perakende ticarette açık bulunan yüksek öğrenim şartlı iş sayısı bin 394. İşverenlerin, meslek yüksekokulu, lisans ve lisans üstü seviyesinde işgücünü tercih ettikleri açık iş pozisyonlarında, ilk sırayı bilgisayarlı muhasebe elemanı alıyor. Bilgisayar muhasebe elemanlığında 229 kişilik açık iş bulunuyor.

Editör: TE Bilişim