Ekonomi ve Altın Piyasaları Uzmanı, İslam Memiş, Ferda Yıldırım Youtube kanalında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu

İslam Memiş’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

KAÇ VATANDAŞ BUNU ÖDEYEBİLİR?

“2 milyon TL'ye kadar 0.99 faiz oranlarında kredi veriliyor ama mantıklı olmayan şey içeride rant ekonomisi var. Bu hortumu kesemediniz burada problem var. 1 milyon kredi karşılığında tutar 14 bin 250 TL. Türkiye'de kaç vatandaşım bunu ödeyebilir. Rant ekonomisi ile birlikte hiç ev almamış insanların sayısında ciddi artış var. Bu dengeyi sağlamak kurum ve kuruluşların görevidir. Sistem dünya genelinde siz kazanın, ev-araba sahibi olun diye kurulmadı.”

‘GÜVENİMİZİ KAYBEDİYORUZ’

Yeni bir sistem kuruldu, ben bu sistemin neresindeyim dediğinden itibaren ufku genişleyecek. 4-5 yıldan beri evi alabilecek kadar parası olan bunu döviz, altın yaptı. İyi de onların yükselmesi emlağın yükselmesi demek. Bu ayrımı yapamadı insanlar. Rant ekonomisini destekleyenler daha sayın Cumhurbaşkanı'nın konuşması bitmeden fiyatları yükselttiler. Biz en değerli şeyimizi, güvenimizi kaybediyoruz."

‘SONBAHARA DOĞRU İBRE YUKARI ÇIKACAK’

Enflasyon ve hiperenflasyon sürecinde para değersiz mal değerli olur. Ucuz bir emlak yok, ucuz gıda yok, ucuz otomobil yok bundan sonra. 3-4 aydan beri araba satılmıyor. İnsanların şu anda öncelikleri var. Herkes zihniyet reformu yapmak zorunda. Ya sisteme ayak uyduracaksınız ya da fakirleşeceksiniz. 'Alsam mı almasam mı?' sorularının cevabı 'al'dır bence. Herkes çok hayal kurar, az şeyin sahibi olur. Bu saatten sonra tercih denen bir şey yok. Bugün paran neye yetiyorsa onu al. 2022 yılında almayan zarar edecek. Ne olursa olsun al. Bilgisayar ihtiyacın var al, fiyatlar yükselecek. Eve ihtiyacın var, yükselişler temmuza kadar devam edecek. Temmuzda yataylaşma göreceğiz, bunun adı mevsimsel etkidir ve geçicidir. Sonbahara doğru ibre tekrar yukarı çıkacak.

Hiperenflasyon olacak mı demiyorlar, ne kadar süreceğiyle alakalı bir fiyatlama var piyasalarda. Genelde metropole göçer, mücadelede eder, ucuz hayat isteriz. Metropol şehirlerde ucuz bir hayat olmayacak. 2023 Mayıs ve haziranda haberlerde şunu duyacağız; "Metropol şehirlerden kırsala milyonlarca göç olacak." Ben İstanbul'dan göçü 4 milyon civarında bekliyorum. En az 4 milyon insan göç etmek zorunda kalacak, bu tercih meselesi değil. Bugünkü emlak fiyatlarıyla daha 2 aylık kontratlar imzalandı. Bakalım insanlar daha ne kadar ödeyebilecekler. Tersine göç trendi bekliyorum.

‘MİRAS DEĞİL, BELA BIRAKMIŞ OLURUZ’

Bankadan kredi kullanarak yatırım yapacaklarsa, araba, ev vs. benim nazarımda kredi faiz oranları düşük seviyede. Bu yılsonuna kadar Merkez Bankası faiz artırmak zorunda kalacak. Faiz hassasiyeti olmayan vatandaşlarımızın bugünkü oranların düşük olduğunu bilmeli. Ev alacaksınız, kredi kullandınız ancak hayat sigortanızı yaptırmadınız. Mutlaka vatandaşlarımız hayat sigortalarını yaptırmalı. Vefat halinde ailenize miras değil, bela bırakmış olursunuz.

‘SOYGUNUN İÇİNDEYİZ’

Kesinlikle bir soygunun içindeyiz şu anda. Vatandaşlarımız varlıklarını satmamalı. Eğer sahip çıkmazlarsa, alım satım ya da para artırma hayalleri varsa, soyguncuların ekmeğine yağ sürmüş olurlar. Zenginler öyle bir zengin oluyor ki müthiş kiralar alıyorlar. Otomobil fiyatlarını 250'ye kadar çıkardınız, herkes araba aldı sattı. Çok büyük bir balondu, büyük bir tuzaktı. İlk aldığın araba 100 bindi, 200 bin oldu. O ilk arabayı 100 bine alamıyorsun. Arabanın parçaları döviz yükseldiği için iki kere zarar ediyorsun. Maliyetler zaten uçtu gitti. Sigorta şirketlerinde bedeller çarpı 2 oldu. İnsanlar artık daha dikkatli araba kullanıyor.

‘ESKİ TÜRKİYE’Yİ UNUTUN’

“Mazot fiyatları yükseldiği için insanlar bayram tatiline istediği gibi gidemedi. Kurban bayramı var önümüzde, Kurban Bayramı'nda büyükbaş hayvanlar 60-70 bin lira, küçükbaş hayvanlar 3-4 bin lira. Kaç kişi kurban kesebilecek? Otel fiyatları... Hangi para ile tatil yapacaksınız? Devir tasarruf devri. 2020'deki eski Türkiye'yi, eski dünyayı unutun. Sistem şikâyet edenlere gülüyor. Sistem benim soygun karşısında ne yaptığıma bakıyor. Harekete geçmek zorundasın. Sen varlıklarına sahip çıkacaksın, israftan uzak duracaksın. Bunu kabullenen sistem karşısında ezilmeyecek. Bin yıllık bir sistem değişikliği var. Biz gelirimizi nasıl artırabiliriz, yapmamız gereken bu.”

‘NESLİMİZİ TÜKETİRİZ’

Amerikan Merkez Bankası Fed 22 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz artışı yaptı. Çok büyük bir şeydir bu. Biz alışmışız her yıl 5 puan artır, 5 puan düşür. Yılsonuna kadar Fed 3 kez daha artış yapacak. Doların dünyada değer artışı olacak. Altının çarpımı dolardır, dolardan destek görür. Finansal bir çöküş var şu anda ama insanlarımız bunu algılayamıyor. Çin, Hindistan gibi ülkelerde gıda stoku yapılıyor. Bizde komik tartışmalar var. Ben insanlara diyorum ki, sizinle aynı kaderi paylaşmayanlar için nefesinizi tüketmeyin. Kıtlık ekonomisi bağıra bağıra geliyor. Dünya ekonomileri buna hazırlık yapıyor. Ucuz bir gıda olmayacak. Emin olun karpuzlar dilim dilim satılmak zorunda kalacak. Keşke bilinçli toplum olsaydık ama geçti.
Türkiye silkelenmeden, toplum olarak, hükümet olarak, muhalefet olarak silkelenmeden biz nefesimizi tüketiriz."

Editör: TE Bilişim